Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Kulinaria KARĒ – CZYLI CURRY PO JAPOŃSKU

Talerz karē raisu; źródło: plaza.rakuten.co.jp

13.07.2016 | 18:11
Autor: Laura Guździoł

I choć curry nie jest potrawą wynalezioną w Japonii, zdobyło w niej ogromną popularność. Łatwo je przygotować w warunkach domowych, więc często pojawia się na japońskich stołach.

Karē (カレー) stało się jedną z najważniejszych potraw Japonii, zwłaszcza wersja podawana z ryżem, i to zwykle ją mają na myśli Japończycy, gdy mówią karē, choć pełna nazwa brzmi karē raisu (カレーライス). Początkowo określenie na to danie brzmiało inaczej, a mianowicie karī, które pochodzi od indyjskiej wymowy. Dopiero koło XX wieku je zmieniono na wymowę angielską. Karē to jednak nie tylko wyraz określający popularną w Japonii potrawę, ale również nazwa przyprawy.

Pierwsze wzmianki na temat curry w Japonii sięgają lat 70. XIX wieku, czyli ery Meiji (1868-1912). Zarówno przyprawa, jak i potrawa przybyły z Wielkiej Brytanii, która przejęła je z Indii i rozprzestrzeniła na niemal cały świat. Pierwsze przepisy w japońskich książkach kucharskich zaczęły się pojawiać w 1872 roku i różniły się nieco od karē, które króluje w dzisiejszej Japonii. Najczęściej była to potrawka z warzyw i mięsa z dodatkiem przyprawy curry, jabłka i zagęszczona mąką. 

W tokijskich restauracjach karē podawano już od około 1877 roku. Przygotowywanie zajmowało sporo czasu i wymagało sporych umiejętności, a w dodatku przyprawa curry często była sprowadzana z Wielkiej Brytanii. Dlatego też cena potrawy była stosunkowo wysoka – jak w przypadku wielu innych nie-japońskich dań. Przeciętni mieszkańcy Japonii rzadko mogli sobie na nie pozwolić. Mimo tego urozmaicano karē na wiele sposobów. Między innymi podawano je z makaronem pszennym lub gryczanym, a nie tylko w najpopularniejszej wersji, czyli z białym ryżem.

Przełomowym wydarzeniem, które doprowadziło do obniżenia ceny karē oraz zwrócenia się ku zwiększeniu wykorzystania przyprawy produkowanej w kraju i rezygnacji z jej importu, był skandal z 1931 roku. Wtedy to złapano dostawców sprzedających tanie japońskie curry pod angielską marką „Crosse & Blackwell”, a więc po zawyżonej cenie. Sprawa zyskała spory rozgłos i doprowadziła nawet do incydentów na polu dyplomatycznym. Jednak po tym wszystkim okazało się, że japońskie curry w stosunku do angielskiego jest bardzo podobne i ludzie nie potrafią ich rozróżnić.

Przygotowywanie karē w warunkach domowych upowszechniło się dopiero w późnych latach 50. XX wieku, kiedy to na rynku japońskim pojawiła się, łatwa w użyciu, pasta curry w kostkach.

Japońskie danie karē różni się od tego, które ma swoje początki w Indiach. Nie jest ono tak ostre, a często zawiera nawet słodką nutę. Składniki nie są ściśle określone, istnieje wiele wersji, ale podstawą są: przyprawa curry, mięso i warzywa – z każdym z tych elementów można dowolnie eksperymentować. W przypadku dwóch ostatnich wybór najczęściej pada na wołowinę, wieprzowinę lub drób oraz ziemniaki, marchew i cebulę. By nadać odrobinę słodkości, można również dodać jabłko czy nawet kostkę czekolady. W Japonii karē najczęściej zagęszcza się zasmażką, a nie samą mąką, gdyż istnieje mniejsze prawdopodobieństwo powstania grudek. Do gorącego oleju dodaje się trochę mąki i curry (inne przyprawy są również mile widziane), a potem podsmaża się do uzyskania złocistego koloru.

Curry w kostkach

Japończycy rzadko stosują sproszkowane curry. W Kraju Kwitnącej Wiśni częściej sięga się po gotowe miksy curry z zagęszczaczem potrawy oraz różnymi koncentratami (mięsnymi i warzywnymi) w postaci kostek. Istnieje wiele ich odmian. Jedne są słodsze, inne pikantniejsze, a jeszcze inne mają delikatny aromat – można wśród nich wybierać w zależności od preferencji. Ułatwiają przygotowywanie karē, dzięki nim nie trzeba znać proporcji przypraw – zawsze otrzymamy taki smak, jaki sobie założyliśmy. Kostki odgrywają jednak tylko rolę zasmażki, więc do potrawy trzeba osobno dodać również takie składniki jak mięso czy warzywa. 

Przykładowe curry w kostkach; źródło: Serious Eats

Karē ma zwykle barwę pomarańczową lub brązową, jednak Japończycy czasem lubią urozmaicać swoje potrawy.

Zielone karē z herbatą matcha

To danie instant o typowo japońskim charakterze, które w 2015 roku zostało wyprodukowane przez KALDI (japońska sieć sklepów spożywczych). Poza zieloną herbatą zawierało również popularną w Kraju Kwitnącej Wiśni czerwoną fasolę azuki.

Zielone curry; źródło: entabe.jp

Niebieskie karē

Niebieskie karē z niebieskim ryżem, jako że nie jest to standardowy kolor tego typu potrawy, może nieco odstraszać. Oferowano je w Osace podczas wydarzenia odbywającego się w klubie Loft PlusOne West i zorganizowanego przez grupę japońskich eksperymentujących naukowców o nazwie Arienai Rika.

Niebieskie curry; źródło: RocketNews24

Różowe karē

W prefekturze Tottori w kawiarni Oenokian można było spróbować karē w kolorze różowym, a także za pośrednictwem strony internetowej zamówić wersję do samodzielnego przygotowania.

Różowe karē; źródło: RocketNews24

Poniżej przedstawione są przykładowe produkty, w których wykorzystano przyprawę curry lub danie karē jako dodatek.

Ziemniaczane chipsy curry

Japońska firma Calbee, zajmująca się produkcją różnych przekąsek, z okazji 40. rocznicy marki „Potato Chips” przeprowadziła ankietę, dzięki której mogła wybrać trzy nowe smaki chipsów na podstawie opinii kosnumentów. Jednym z wybranych okazał się miks: Tuńczyk Kukurydza Curry. Nie jest to standardowe połączenie smaków w Japonii, lecz, jak widać, spodobało się.

Czipsy o smaku „Tuńczyk Kukurydza Curry”; źródło: Walker

Bułki z karē

Jedna z największych japońskich piekarń, Yamazaki Baking, wraz z firmą zajmującą się produkcją przypraw i sosów, House Foods, stworzyły połączenie meron pan z potrawą karē specjalnie dla miasta Higashi-Ōsaka jako atrakcję turystyczną dostępną tylko w tym rejonie.

Karē meronpan. Źródło: Jya-pan  

Inną bułką z karē, znaną w Japonii już od kilkudziesięciu lat, jest karēpan. O niej i o innym japońskim pieczywie można przeczytać w naszym artykule o chlebie.

Poza wymienionymi zastosowaniami curry, tę przyprawę można dodać również między innymi do kotletów katsu, które często podaje się z sosem curry, udonu w zupie curry czy nawet rāmenu. Karē opanowało Japonię i jako potrawa ciągle zmienia swoją formę, w związku z czym nie ma jednego właściwego przepisu na to popularne danie.

ŹRÓDŁA

S&B
'Like' Japan
RocketNews24 1
RocketNews24 2
RocketNews24 3
Sake Puppets
The Japan Times
RocketNews24 4
BBC
toyouke.ldblog.jp

SYLWETKA AUTORA

TAGI:

kuchnia   przepis kulinarny  

NASZE ARTYKUŁY

Różne oblicza Tennōji

NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY

Komu macha maneki-neko?

Kitsune - japońskie lisy

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy