Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Kulinaria „ZMAKARONIZOWANA” JAPONIA

Ramen; źródło: Toyokeizai

10.02.2017 | 19:10
Autor: Laura Guździoł

Nie tylko ryżem Japończyk żyje… Makarony również stanowią w Japonii ważny element diety i można je spotkać pod różnymi postaciami.

Nie ma pewności, kto właściwie wymyślił makaron, jednak najwcześniejsze jak dotąd przesłanki o nim pochodzą z chińskiej książki, która powstała między 25 a 220 rokiem naszej ery. Natomiast najstarsza zachowana miska makaronu została odnaleziona w prowincji Qinghai w Chinach. Według badań naukowców ma ona około 4000 lat. Do Japonii makaron przybył właśnie z Chin, gdzie się zakorzenił, stając się pewną alternatywą dla ryżu, który był podstawą żywieniową Japończyków. Przykładem chińskiego makaronu zakorzenionego w japońskiej kuchni jest ramen.  

Jeśli chodzi o cienki makaron, pierwsze wzmianki o nim pojawiły się w okresie Nara (710–794). Był to sōmochi z mąki ryżowej spożywany podczas specjalnych okazji na dworze cesarskim w epokach Nara i Heian. Inny cienki makaron, tym razem z mąki pszennej, zaczęto przygotowywać w okresie Kamakura (1185–1333).

Tak cienki, jak i grubszy makaron cieszy się popularnością w Japonii. Spożywa się go w różnych postaciach, m.in. z bulionem, z sosem, poddany smażeniu. Ciasto na makaron wyrabia się z wielu rodzajów mąki, najszczęściej z pszennej i gryczanej.

Tradycyjnie makaron w Japonii podaje się zarówno na gorąco, jak i schłodzony. Może to zależeć między innymi od pory roku: np. latem nie tak chętnie sięga się po ciepłe potrawy. W dodatku makaron może stanowić tak danie główne, jak również tylko przystawkę lub przekąskę. W pewnych restauracjach można znaleźć posiłki będące kombinacją ryżu i makaronu.

Główne typy makaronu, które można znaleźć w Japonii, zostaną przedstawione poniżej.

Ramen

Warto zacząć od ramenu, który jest prawdopodobnie najbardziej znanym makaronem poza granicami Japonii. Pochodzi z Chin, a na jego recepturę składa się mąka pszenna, jajka i woda. Jest on dość grubym, żółtym i długim makaronem, który jest jednym z głównych składników potrawy o tej samej nazwie. Danie ramen stało się bardzo popularne tak w Japonii, jak i poza nią. Ma wiele odmian zależnych od rodzaju bulionu czy dodatków. Dużą sławą cieszy się również ramen instant, o którym pisaliśmy w artykule o tzw. „zupkach chińskich”.
Ramen ma kilka odmian, z których podstawowe to: shio (słony), shōyu (z sosem sojowym) oraz miso (z pastą miso ze sfermentowanej soi).

Soba

Ten typ makaronu powstaje na bazie mąki gryczanej często z dodatkiem mąki pszennej, aby ciasto lepiej się kleiło. Grubością przypomina spaghetti, a jego kolor zazwyczaj oscyluje między brązowym a szarym. Podawać go można na ciepło w zupie – np. bulionie rybnym – lub na zimno do maczania w specjalnym sosie. Soba występuje także w towarzystwie warzyw, owoców morza czy mięsa usmażonego w panierce tempura.

Makaron soba z sosem; źródło: trekjapan.com

Udon

Bardzo gruby makaron z mąki pszennej, zwykle o kwadratowym przekroju. Najczęściej podawany na ciepło. Potrawa nosząca tę samą nazwę składa się głównie z bulionu na bazie sosu sojowego, dashi, sake, mirin oraz właśnie wspomnianego makaronu. Oczywiście nie jest to jedyna opcja. Dodatkami do tego dania mogą być np. krewetki czy warzywa w tempurze. Inną odmianą jest połączenie japońskiego curry z tym typem makaronu. Udon również poddaje się czasem smażeniu, co stanowi przekąskę podobną do ziemniaczanych frytek.

Sōmen

Ponownie makaron z mąki pszennej, lecz tym razem bardzo cienki i lekkostrawny. Bardziej popularny jest w wersji na zimno z sosem do maczania tsuyu, szczególnie często spożywany latem podczas upalnych dni. Czasem podaje się go jedynie w zimnej wodzie albo z dodatkiem warzyw.

Hiyamugi

Trudno odróżnić ten makaron od sōmenu, ponieważ skład i smak jest ten sam. Właściwie jedyną różnicą jest ich grubość. Średnica hiyamugi oscyluje między 1,3 a 1,7 mm, natomiast sōmenu poniżej 1,3. Aby łatwiej można było odróżnić te makarony, hiyamugi jest czasem barwiony.

Shirataki

Nieco innym typem makaronu, mniej znanym poza granicami Kraju Kwitnącej Wiśni, jest shirataki bazujący na korzeniu rośliny o japońskiej nazwie konnyaku. Makaron ten nie ma właściwie żadnego smaku, a więc przejmuje go z otaczających go składników. Zwykle jest nieco szary i półprzezroczysty.

Sałatka z makaronem shirataki; źródło: House Foods 

O potrawach z makaronem, takich jak ramen czy udon, już wspomniano. Innym popularnym przykładem podania makaronu jest yakisoba. Jest to japoński smażony makaron, najczęściej z kawałkami wieprzowiny oraz z warzywami takimi jak kapusta, cebula i kiełki fasoli. Wszystko to miesza się ze specjalnym słodko-słonym sosem i poddaje smażeniu.

Danie yakisoba; źródło: Oyakata

Makaron jako dodatek do innego dania wykorzystuje się w okonomiyaki w stylu Hiroszima.

Okonomiyaki w stylu Hiroszima; źródło: sugueh.wordpress.com

Na koniec nieco urozmaicony makaron:

Czekoladowa yakisoba. To kombinacja makaronu instant z sosem czekoladowym i cynamonową nutką. 

Czekoladowa yakisoba; źródło: RocketNews24

Udon w neonowych kolorach stworzony w 2015 roku przez japońskiego naukowca Kurare. Podobno potrawa miała smakować tak samo jak tradycyjna wersja, mimo swojego zadziwiającego wyglądu.

Neonowy udon; źródło: Munchies

ŹRÓDŁA

Hakubaku
The Japan Times
Wannameshi
Savory Japan
Savory Japan 2
Japanese Cookin 101
Japan Centre
RocketNews24
The Japan Times 2

SYLWETKA AUTORA

TAGI:

kuchnia   Chiny  

NASZE ARTYKUŁY

Czy Japonia lubi drony?

Wokół dworca Shinjuku

NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY

Komu macha maneki-neko?

Kitsune - japońskie lisy

KONKURS

Konkurs

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy