Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Kulinaria SMAKI MIASTA: NAGOJA

Misonikomi Udon; źródło: prywatna galeria autorki artykułu

11.05.2017 | 16:22
Autor: Laura Guździoł

Poszczególne regiony Japonii wyróżniają się swoimi specyficznymi smakami. Nagoja również ma kilka charakterystycznych dań, które warto poznać.

Nagoja, stolica prefektury Aichi, choć może nie należy do czołówki najpopularniejszych do zwiedzania miast Japonii, to jego kuchnia (po japońsku Nagoya-meshi, 名古屋めし) wyróżnia się na tle pozostałych i to ona głównie przyciąga turystów. Jak twierdzi Masumi Arakawa z Biura Promocji Nagojskiej Kuchni, jednym z unikatowych cech tej kuchni jest to, że regionalne potrawy są ciągle ulepszane i doszukuje się w nich nowych wartości. Lokalne jedzenie z Nagoi ma długą historię, a część serwowanych dziś potraw znana już była w czasach antycznych.

Miso, miso, jeszcze raz miso!

Jedną z cech wyróżniających Nagoya-meshi jest zastosowanie czerwonej pasty miso (aka-miso), produkowanej głównie w prefekturze Aichi. Wspomniana pasta jest wyrabiana ze sfermentowanej soi oraz jęczmienia (lub innego zboża). Jest ona (zazwyczaj) najbardziej słona ze wszystkich typów miso. Jej kolor oscyluje między ciemnym brązem a czerwienią.

Zupa z czerwonej pasty miso; źródło: wikimedia commons

A oto kilka ważniejszych potraw kuchni nagojskiej zawierających tę specyficzną pastę:

Misonikomi Udon (味噌煮込みうどん)

Typ zupy-potrawki z makaronem udon. Bulion tego dania bazuje na czerwonej paście miso, co nadaje mu charakterystyczny smak. Jeżeli chodzi o najczęstsze dodatki, są to zwykle plasterki mięsa, surowe jajko, zielona cebulka, japońskie grzyby czy smażone tofu. Ten typ udonu podaje się przeważnie w specjalnej glinianej misce długo utrzymującej ciepło.

Miso Oden (味噌おでん)

Tradycyjna potrawka bazująca na bulionie z dodatkiem miso, w przypadku wersji nagojskiej – czerwonym miso. Gotuje się w nim m.in. wołowinę, rzodkiew japońską, jajka i wiele innych składników.

Misokatsu (みそかつ)

Jest to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni nagojskiej. Składa się głównie z katsu, czyli z wieprzowego kotleta w panierce smażonego w głębokim tłuszczu, który polany jest gęstym sosem z czerwonego miso. Może być podawany z różnymi dodatkami np. z ryżem, warzywami itp.

Misokatsu na patyku; źródło: wikimedia commons

Oczywiście kuchnia nagojska nie bazuje tylko na czerwonym miso. Osoby, które nie przepadają za specyficznym smakiem tej pasty, mogą znaleźć dla siebie dania nieposiadające jej w swoim składzie:

Hitsumabushi (櫃まぶし)

Krótko mówiąc, jest to grillowany węgorz ułożony na misce ryżu. Jeśli chodzi o przygotowanie tej ryby, to w Nagoi węgorze najczęściej piecze się w całości, przecinając je tylko wzdłuż brzucha. Istnieje też specyficzny sposób na ich spożycie. Węgorz zostaje przecięty na cztery części, z czego pierwszą kładzie się na swoją miskę i zjada wraz z ryżem. Następnie wkłada się do miski drugą część i dodaje coś do smaku jak np. chrzan wasabi, zieloną cebulkę, wodorosty nori itp. Trzecią porcję spożywa się podobnie jak drugą, ale zalaną bulionem lub, co może wydawać się nieco dziwne z punktu widzenia Europejczyków, zieloną herbatą. Ostatnią część można już spożyć na dowolny z trzech sposobów zgodnie z tym, co nam najbardziej zasmakowało.

Prefekturę Aichi, w której mieści się Nagoja, uznaje się za główny obszar hodowli węgorzy w Japonii. Z tego też powodu Hitsumabushi jest jedną z ważniejszych potraw tego regionu.

Hitsumabushi; źródło: wikimedia commons

Tebasaki (手羽先)

Są to smażone w głębokim oleju ostre skrzydełka (a właściwie ich końcówki) z kurczaka. Stanowią popularną potrawę do piwa czy też sake. Podobno są one tak lubiane, że można czasem znaleźć lody oraz różnego typu przekąski o smaku tebasaki.

Ebi Furai (海老フライ)

Krewetki w panierce smażone w głębokim oleju. Często stanowią element bentō, czyli popularnego w Japonii posiłku w pudełku, ale również towarzyszą różnym potrawom takim jak spaghetti czy wspomniane wcześniej misonikomi.

Ankake Spaghetti (あんかけスパゲッティ)

Czyli nagojska wersja spaghetti wyróżniająca się tym, iż makaron jest poddany najpierw smażeniu, a potem polany gęstym, nieco kleistym ostrym sosem. Mogą mu towarzyszyć również dodatki takie jak smażone krewetki, kiełbaski wiedeńskie czy warzywa.

Ankake Spaghetti; źródło: wikimedia commons 

Kishimen (棊子麺)

Szeroki i płaski typ makaronu podawany najczęściej w bulionie z dodatkiem słodkiego sake oraz sosu sojowego (ale intensywniejszego niż zazwyczaj stosowany w japońskiej kuchni). Dodaje się do tej potrawy często ciastko ryżowe gotowane na parze, szpinak czy płatki z suszonej ryby bonito (katsuobushi).

Kishimen; źródło: wikimedia commons  

Tenmusu (天むす)

To kulki ryżowe nadziewane krewetkami w tempurze owinięte wodorostami nori, które mogą stanowić wygodną i szybką przekąskę.

Tenmusu; źródło: wikimedia commons

Przedstawione w artykule potrawy to tylko niektóre z popularniejszych pozycji na karcie menu Nagoi. Jeżeli ktoś zasmakuje się w daniach tego miejsca, może warto wyruszyć na poszukiwania tych mniej znanych i jeszcze nie do końca odkrytych przez turystów.

ŹRÓDŁA

CNN
Trip 101
GaijinPot
The Huffington Post
Planetyze
Nagoya-info

SYLWETKA AUTORA

TAGI:

kuchnia  

NASZE ARTYKUŁY

NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY

Komu macha maneki-neko?

Kitsune - japońskie lisy

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy