Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Kulinaria KWIATY NA JAPOŃSKIM TALERZU

Sashimi ozdobione chryzantemą; źródło: Wikimedia Commons

29.05.2017 | 18:43
Autor: Laura Guździoł

Mogłoby się wydawać, że kwiaty to część rośliny, która stanowi co najwyżej ozdobę dań i deserów. Jednak nie zawsze jest to prawdą i pewne rodzaje kwiatów są chętnie jadane pod różnymi postaciami.

Jadalne kwiaty często zawierają sporą ilość witamin i innych składników odżywczych ważnych dla organizmu człowieka. W Kraju Kwitnącej Wiśni są one całkiem popularne, gdyż stanowią zdrowy element diety oraz mogą mieć właściwości lecznicze. Corocznie w Japonii kwitnie około 30 różnych jadalnych gatunków. Jeśli mowa o smakach kwiatów, to mogą one być bardzo różne: począwszy od słodkich, poprzez kwaśne, gorzkie, a nawet ostre. Jadalne kwiaty można dostać w wielu japońskich sklepach oraz supermarketach i sporządzić z ich dodatkiem własną potrawę. Innym wyjściem jest też udanie się do jednej z restauracji czy kawiarni wykorzystującej te części roślin w swoich daniach.

Poniżej przedstawimy jadalne kwiaty, będące jednymi z najpopularniejszych w Japonii:

Sakura (桜)

O najpopularniejszych w Japonii kwiatach – sakurze – oraz ich wykorzystaniu w jedzeniu i napojach już mówiliśmy w poświęconym im artykule. Kwiaty wiśni stanowią nieodłączny element kultury japońskiej, także tej kulinarnej. Jednak trzeba pamiętać, iż nie wszystkie kwiaty sakury są jadalne. Najczęściej do jedzenia wykorzystuje się te, które mają wiele warstw płatków, jak na przykład yaezakura.

Kiku (菊)

Innym jadalnym kwiatem okazuje się kiku, czyli chryzantema, w Polsce kojarzona zwykle ze świętem zmarłych. Najczęściej jadane w Japonii chryzantemy to te o żółtym zabarwieniu, które nadaje ciekawy wygląd potrawom. Jednak rośliny występują także w innych barwach, np. czerwonej, białej, pomarańczowej. Te kwiaty często towarzyszą sushi, gdyż podobnie jak chrzan wasabi mają właściwości bakteriobójcze, które są szczególnie ważne podczas jedzenia surowych ryb. Z chryzantem robi się również wywary do picia, a także wykorzystuje się je jako swego rodzaju przyprawę. Jeśli chodzi o ich smak, to jest nieco gorzki i specyficzny.

Chryzantemy; źródło: wikimedia commons

Shiso (紫蘇)

Kolejnym typem kwiatów jadanych w Japonii jest shiso (inaczej perilla czy pachnotka zwyczajna). I choć bardziej popularne są liście oraz nasiona tej rośliny, to czasem do potraw dokłada się również jej kwiaty, które trzeba zebrać w odpowiednim czasie, aby można je było zjeść. Smak shiso zbliżony jest do mięty. Kwiaty perilli, które mają różne kolory, od białego po fioletowy, mogą stanowić dekorację potraw w wielu japońskich restauracjach, zwłaszcza specjalizujących się w sushi.

Shiso; źródło: wikimedia commons

Suikazura (忍冬)

Również suikazura, czyli wiciokrzew japoński, którego nektarem pożywiają się często kolibry, może posiadać jadalne kwiaty. Dodatkowo mają one właściwości lecznicze, więc w Japonii stosuje się tę roślinę w leczeniu grypy i innych chorób związanych z układem oddechowym. Wiciokrzewy są też częstym elementem ozdobnym w ogrodach, jednak trzeba uważać na nie i sprawdzać czy to odmiana jadalna, gdyż nie wszystkie można spożywać (w dodatku nie wolno jeść owoców tej rośliny, ponieważ są trujące). Smak kwiatów wiciokrzewu jest słodki, przypominający miód.

Suikazura; źródło: wikimedia commons

Mitsuba (三つ葉)

Jeszcze innym jadalnym typem kwiatów jest mitsuba (jej japońska nazwa oznacza trzy liście), zwana też japońską pietruszką. Najczęściej Japończycy zjadają jej liście, jednak kwiaty można też spożywać. Aby ta roślina nie była zbyt gorzka, trzeba ją chronić przed słońcem. Jej smak przypomina mieszankę pietruszki z selerem i nutką kolendry. Mitsuba rośnie dziko w Japonii, z tego też powodu czasem nazywa się ją dziką japońską pietruszką.

Mitsuba; źródło: wikimedia commons

Kilka przedstawionych wyżej jadalnych kwiatów nie zamyka ich listy. Są to jednak typowo japońskie rośliny. Wśród innych jadanych w Japonii kwiatów można wymieniać chociażby: jaśmin, nasturcje, begonie, fiołki czy smagliczki.

I choć w Kraju Kwitnącej Wiśni jadalne kwiaty spożywa się już od dawna i dodaje się je do różnych potraw, to jeszcze parę lat temu nie było miejsc specjalizujących się w serwowaniu dań czy deserów, które by je zawierały. Pierwszym japońskim sklepem z jadalnymi kwiatami był Table w dzielnicy Ikebukuro w Tokio, otwarty od około 2015 roku. Innym miejscem poświęconym deserom z kwiatami jest Havaro, kawiarnia w Tokio w dzielnicy zakupowej Ichibangai, w której jako podstawowe składniki wykorzystuje się sezonowe kwiaty i żelatynę. Nazwa tej kawiarni powstała z japońskiego słowa hana, które oznacza kwiaty” oraz japońskiej wymowy słowa bavarois (bawarski krem). I to właśnie desery z kremu bawarskiego z kwiatami zaklętymi w żelatynie stanowią główny produkt tego miejsca i możliwe, że nie spróbuje się go nigdzie indziej w całej Japonii.

ŹRÓDŁA

Fun! Japan Indonesia
Flower experts
Japan Info
Los Angeles Times
tripla.jp
boredpanda
The Korea Herald
What's Cooking America
Garden Betty
Shizuoka Gourmet

SYLWETKA AUTORA

TAGI:

kuchnia   zdrowie  

NASZE ARTYKUŁY

Serce Kiusiu – Fukuoka

NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY

Kitsune - japońskie lisy

Komu macha maneki-neko?

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy