Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Kulinaria JAGA-IMO, POTETO... CZYLI ZIEMNIAKI W JAPONII

Źródło: PEXELS

07.07.2017 | 16:06
Autor: Laura Guździoł

Krótka historia ziemniaków w japońskiej kuchni.

Po raz pierwszy ziemniaki pojawiły się w Japonii w roku 1598 za sprawą holenderskich kupców, którzy przywieźli je z Dżakarty (stolica Indonezji) do portu w Nagasaki. I to właśnie od nazwy indonezyjskiego miasta oraz rodzimego słowa oznaczającego bulwy (zgrubiałe części korzenia) powstało japońskie określenie na ziemniaki: jagatora-imo. Z biegiem czasu nazwa została skrócona do jaga-imo (じゃが芋). Dziś w Japonii ziemniaki nazywa się często po prostu poteto (ポテト) od angielskiego potato. Początkowo roślina ta nie została uznana za jadalną i stanowiła głównie element ozdobny i kolekcjonerski. Zaczęto ją uprawiać prawdopodobnie dopiero około stulecia później na wyspie Hokkaido. A pod koniec osiemnastego wieku, kiedy japońską populację szczególnie w północnej części kraju dotknął problem niewystarczającej ilości jedzenia, zachęcano do zwiększenia produkcji ziemniaków, co było sposobem na walkę z głodem.

Prawdziwie masowa produkcja ziemniaków w Japonii rozpoczęła się w okresie Meiji (1868–1912), kiedy ówczesny rząd postawił na rozwój Hokkaido i jego zaludnienie, aby między innymi uniknąć rosyjskiego wtargnięcia na te tereny. Namawiano zarówno zwykłych cywilów, jak i żołnierzy do przeprowadzki na Hokkaido i podjęcia się uprawy roślin, zwłaszcza ziemniaków, gdyż ryż na tych terenach nie rósł zbyt dobrze.

Odkąd ziemniaki zostały przyjęte w Japonii jako roślina jadalna stanowiły one składnik kuchni yōshoku, czyli w stylu zachodnim. Jednak ich popularność tak bardzo wzrosła, że stały się elementem tradycyjnych potraw japońskich i weszły do kanonu kuchni washoku.

Aktualnie na japońskich polach uprawianych jest łącznie około stu różnych gatunków ziemniaków, lecz dwa z nich są najbadziej popularne: danshaku (mączysta odmiana o grubej, szorstkiej skórce) oraz May Queen (o bardziej zbitej, woskowatej teksturze). Jeśli chodzi o teren będący wiodącym producentem ziemniaków, to nadal jest nim Hokkaido.

Co nieco o potrawach z ziemniakami

Szczególnie lubiane wiosną i na początku lata są młode ziemniaki niewielkich rozmiarów. Podaje się je między innymi z masłem oraz typowo japońskimi smakami jak mieszanka sake, mirin, sosu sojowego i cukru.

Ziemniaki mogą stanowić również składnik dań typu potrawka, jak na przykład japońskie curry (karē), o którym pisaliśmy już na łamach naszego dziennika w poświęconym mu artykule.

Nikujaga (肉じゃが)

Inną popularną potrawką z ziemniakami jest nikujaga uznawana za typ kuchni „jak u mamy”. Stanowi ona również „pocieszającą potrawę”. Głównymi składnikami tego dania, na co wskazuje sama jego nazwa, są mięso (niku) i ziemniaki (jaga-imo). Natomiast przyprawami dodawanymi do tej potrawy są: sos sojowy, sake, mirin i cukier (czyli najbardziej tradycyjne japońskie smaki). Mięso, najczęściej wołowina, jest cienko pokrojone i nie ma go zbyt wiele, dlatego potrawka nie musi być duszona zbyt długo. Poza wspomnianymi składnikami częstymi dodatkami są również marchewka, cebula i fasola.

Nikujaga; źródło: Wikimedia Commons

Korokke (コロッケ)

Korokke to krokiety z tłuczonych ziemniaków w panierce panko i smażone w głębokim oleju. W zależności od gustu mogą być zmieszane również z mielonym mięsem, cebulą czy innymi dodatkami. Można je kupić w bardzo wielu miejscach w Japonii, nawet w supermarketach. Najlepiej smakują na ciepło. Świeżo przygotowane są z wierzchu chrupiące.

Korokke; źródło: Wikimedia Commons

Sałatka ziemniaczana

Choć mało kto wiąże sałatki ziemniaczane z Krajem Kwitnącej Wiśni, faktem jest, że Japończycy mają swoje danie tego typu. Niewiele różni się jednak od zachodnich sałatek. Ziemniaki są gotowane i nieco rozdrobnione, a otacza je majonez. Lecz to właśnie ten ostatni element sprawia, że sałatka jest specyficzna: japoński majonez jest bardziej słony i pikantny niż większość zachodnich.

Nieco z innej beczki...

W 2016 roku w japońskich restauracjach McDonald’s pojawiła się ziemniaczana seria hamburgerów. Poza tradycyjną bułką i kotletem zawierały one plasterek sera, bekon, cebulowy sos sojowy oraz… kremowe purée z ziemniaków pochodzących z Hokkaido. Jest to dość niecodzienne połączenie, ale oczywiście nie znaczy, że niesmaczne. 

Na koniec warto wspomnieć o jeszcze jednym istotnym zastosowaniu ziemniaków w Japonii, czyli o chipsach ziemniaczanych. Jeden z najbardziej znanych japońskich producentów tych przekąsek to Calbee, którego głównym dostawcą surowca jest Hokkaido (szczególnie farma w mieście Hakodate). Firma Calbee, która powstała w 1949 roku, zdążyła już wyprodukować wiele różnych smaków chipsów ziemniaczanych, począwszy od solonych, poprzez smak pizzy, a kończąc na regionalnych i tradycyjnych japońskich akcentach, jak na przykład masło z sakurą (kwiatami wiśni). 

Oczywiście wspomniane wykorzystanie ziemniaków w japońskiej kuchni to zaledwie przedsmak dań czy przekąsek z tego warzywa. Można znaleźć ich o wiele więcej. Warto też dodać, że w Japonii popularny składnik, zwłaszcza w produkcji tradycyjnych słodyczy wagashi, stanowią również słodkie ziemniaki. Bardzo często spotkać je można także w postaci pieczonej – yaki-imo. Sprzedawane są zazwyczaj na straganach oraz w handlu obwoźnym.

ŹRÓDŁA

The Japan Times
Bokksu
Japanese cooking 101
RocketNews24
Japanese cooking 101 (2)
Calbee

SYLWETKA AUTORA

TAGI:

kuchnia   rolnictwo   Hokkaido  

NASZE ARTYKUŁY

Różne oblicza Tennōji

Tofu w kuchni japońskiej

NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY

Komu macha maneki-neko?

Kitsune - japońskie lisy

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy