Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Kulinaria RĀMEN Z POŁUDNIOWYCH WYSP JAPONII

Kumamoto rāmen; źródło: Wikimedia Commons

05.09.2017 | 22:24
Autor: Laura Guździoł

Rejony Sikoku, Kiusiu i Okinawy mają swoje odmiany rāmenu, choć nie tak wiele jak Honsiu. Także poza tradycyjnymi wersjami, szczególnie w Tokio, można spotkać nieco inne warianty tej potrawy.

Rāmen, czyli bulion z makaronem i dodatkami pochodzący z Chin, rozprzestrzenił się po całej Japonii. Szczegółowe informacje i historię tego dania można poznać w artykule „Był sobie rāmen”, natomiast nieco więcej o odmianach z wysp Honsiu i Hokkaido można znaleźć w tekście „Rāmen z Hokkaido i Honsiu”. Oczywiście potrawa ta dotarła także na Kiusiu, gdzie powstało kilka ważnych jej odmian, na Sikoku – króluje tam jeden odmienny rodzaj – i nie ominęła również Okinawy. Poza regionalnymi rāmenami nie zabrakło w Japonii także nieco innych, mniej tradycyjnych odmian.

Najpopularniejszy rāmen z Sikoku

Na najmniejszej z czterech głównych wysp Japonii nie powstało wiele wyróżniających się odmian rāmenu. Jedną z najbardziej charakterystycznych (a może nawet jedyną o odrębnej nazwie) jest Tokushima rāmen.

Tokushima

Ten rodzaj jest znany w Tokushimie jako „chiński makaron”. Bulion stanowi kombinację dwóch podstawowych typów: tonkotsu i shōyu. Powstaje najczęściej na bazie kości wieprzowych oraz słodkiego sosu sojowego. W zależności od barwy tego ostatniego, bulion może być ciemnobrązowy, nieco żółty, a nawet biały, jeśli sos sojowy jest bardzo jasny i nie wpływa na kolor. Makaron podaje się miękki i cienki, a dodatki stanowią żeberka, zielona cebulka oraz surowe jajko, które ścina się w gorącym bulionie (w przeciwieństwie do zazwyczaj gotowanego uprzednio na miękko).

Tokushima rāmen; źródło: Wikimedia Commons

Różne typy z Kiusiu

Na wyspie Kiusiu króluje rāmen typu tonkotsu, czyli najgęstszy i najbardziej wyrazisty ze wszystkich podstawowych odmian, a w dodatku z dużą ilością kolagenu pochodzącego ze świńskich kości, na których gotowany jest bulion.

Hakata

Nazwa tej regionalnej odmiany pochodzi od jednego z dystryktów Fukuoki, największego miasta na wyspie Kiusiu. Ten rāmen wyróżnia się gęstym, kremowym, lekko białym bulionem w stylu tonkotsu oraz cienkim, prostym makaronem. Częstymi dodatkami są między innymi: jajko, chashu (marynowany boczek), sezam, peklowany imbir i szczypiorek. Jakiś czas temu Hakata rāmen stał się synonimem smaku tonkotsu.

Hakata rāmen; źródło: Wikimedia Commons

Kurume

Jest bardzo podobny do wcześniej wspomnianego rāmenu Hakata. Bulion ma jeszcze bogatszy posmak wieprzowiny, uzyskany poprzez gotowanie go na świńskich nogach, łbie i innych wieprzowych częściach. Natomiast jeśli chodzi o dodatki, najczęściej są to smażone kawałki słoniny i suszone wodorosty. Ta odmiana uchodzi za pierwowzór rāmenu tonkotsu, który później uległ modernizacji.

Kumamoto

To kolejna wersja rāmenu tonkotsu. Wyróżnia się sporą zawartością smażonego czosnku oraz mayu, czyli zblendowanych ząbków czosnku gotowanych w oleju sezamowym aż do momentu, kiedy zmienią barwę na czarną. Bulion gotuje się na bazie wieprzowych i kurzych kości. Duszony boczek, peklowany imbir oraz por stanowią najczęstsze dodatki, a makaron jest stosunkowo gruby.   

Kagoshima

Bulion tego rāmenu powstaje głównie z gotowania kości wieprzowych i kurzych, warzyw, grzybów shiitake oraz suszonych ryb. To połączenie pozwala na uzyskanie zupy o bardzo wyrazistym smaku, ale niezbyt ciężkiej (w przeciwieństwie do pozostałych rāmenów tonkotsu). W rāmenie Kagoshima podaje się najczęściej gruby pszenny makaron. Mówi się, że to jedyna wersja tej potrawy z Kiusiu, która pomimo przynależności do typu tonkotsu nie ma żadnego powiązania z odmianą Kurume.

Nagasaki

Nagasaki chanpon to prawdopodobnie jedyny rāmen z wyspy Kiusiu o innym bulionie niż tonkotsu. Podaje się go ze smażoną mieszanką wieprzowiny, owoców morza i kapusty. Tym, co jeszcze wyróżnia ten rodzaj, jest specjalny makaron, który gotuje się w samej zupie, a nie osobno, jak to ma miejsce w przypadku pozostałych rāmenów. Nagasaki chanpon został wymyślony przez chińskiego kucharza przebywającego w Nagasaki w erze Meiji. Miało to być szybkie i tanie danie dla uczących się w tym mieście chińskich studentów.

Nagasaki chanpon; źródło: Wikimedia Commons

Rāmen spoza głównych wysp Japonii

Okinawa Soba

Nazwa nie sugeruje, że jest to także rodzaj rāmenu, gdyż słowo soba może określać właściwie każdy makaron. W przypadku tego dania z Okinawy podaje się gruby, falowany makaron i zalewa się go bulionem shio (z solą). Całość posypuje się miedzy innymi zieloną cebulką, świeżym imbirem czy też układa się kamaboko (plasterki ciastka rybnego). Istnieje wiele odmian tej potrawy na Okinawie i część z nich ma odrębne nazwy np. Soki soba (czyli rāmen z dodatkiem miękkiej pieczonej wieprzowiny).

Mniej tradycyjne rāmeny

Czyli takie, które nie mieszczą się w żadnej kategorii.

Przykładem może być ebi rāmen, w którym bulion gotowany jest na bazie mięsa z dodatkiem głów krewetek, co nadaje mu czerwone zabarwienie. Taki rāmen można znaleźć między innymi w Tokio na Targu Rybnym Tsukiji.

Inną ciekawą odmianą omawianej potrawy jest „niebieski rāmen”, który pojawił się w tym roku w Tokio w restauracji Kipposhi. Niebieskie zabarwienie bulionu uzyskano poprzez dodanie spiruliny. Podaje się go zwykle z pieczonym drobiem, rzeżuchą i solonym jajkiem.

W Tokio można jeszcze spotkać rāmen we włoskim stylu, czyli z dodatkiem pomidorów. Danie wymyślono w restauracji o nazwie Taiyō no Tomato Men (太陽のトマト麺).

Poza wszelkie kategorie wykracza także rāmen instant. W Japonii jest to bardzo popularny produkt w wielu różnych smakach, odmianach i postaciach. Więcej na ten temat można znaleźć w artykule zatytułowanym „Japońskie »zupki chińskie«”. 

ŹRÓDŁA

Japan Guide
Matcha
Gurunavi
Kobi's Kitchen
Fine Dining Lovers
Serious Eats
Hub Japan

SYLWETKA AUTORA

TAGI:

kuchnia   Chiny   Okinawa  

NASZE ARTYKUŁY

Różne oblicza Tennōji

Tofu w kuchni japońskiej

NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY

Komu macha maneki-neko?

Kitsune - japońskie lisy

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy