Spotkanie o rāmenie
I szykuje się kolejna okazja na spotkanie z kuchnią Japonii. W ramach dwudniowego Festiwalu Bunkasai będę miała okazję opowiedzieć o rāmenie. Zaprasza...
Wrześniowe spotkania o kulturze kulinarnej
Wrzesień nadszedł nieubłaganie, a z nim powroty do pracy i szkoły. Pogoda ciągle jednak pozostała letnia. Jeśli macie ochotę wybrać się na spotkania o...
Żeberka w sosie sojowym
Uwielbiam zupy, ale nie lubię gotowanego mięsa. Najczęściej przygotowuję zupy na żeberkach, gdyż nawet gotowane można szybko zamienić w smaczny obiad....
Sushi ze śledziem
Przez wiele lat zawsze przed świętami mówiłam o sushi ze śledziem. W końcu postanowiłam je zrobić i myślę, że to przekąska do której będę wracać nie t...
Nabak kimchi (wiosenno-letnie wodniste kimchi, wegańskie)
I jeszcze jeden przepis na letnie kimchi....
Oi sobagi (kimchi z ogórkiem, wegańskie)
Lato to świetny okres na robienie kimchi. Koniecznie spróbujcie koreańskich kiszonych ogórków....
Ziemniaczane talarki z sosem sojowym
Zawsze, jak jestem chora najchętniej sięgam po jedzenie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Jedna z takich potraw to właśnie talarki. Tym razem w ni...
Trendy kulinarne na 2017 rok
My myślimy o tym, co podać na nadchodzące święta, a szefowie kuchni i specjaliści z branży gastronomicznej już analizują trendy kulinarne na 2017 rok....
Onigirazu z tuńczykiem i sałatą – japońska alternatywa dla kanapki
Rok szkolny już trwa, dziś rozpoczynają zajęcia studenci, w pracy też trzeba coś jeść. Jeśli znudziły Wam się kanapki to może spróbujecie przygotować ...