Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

BLOGponiedziałek, 11 grudnia 2017

KUCHNIOKRACJA

AUTOR: Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Od autora: "Kuchniokracja to blog prowadzony przez Magdalenę Tomaszewską-Bolałek – japonista, dziennikarkę, badaczkę kultury żywieniowej, autorkę książek: "Tradycje kulinarne Japonii", "Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii" oraz "Japońskie słodycze". Na blogu można znaleźć autorskie przepisy (dania kuchni z różnych stron świata), felietony, teksty o historii kuchni, a także wpisy o kulturach azjatyckich."

TAGI:

ciekawostka   kuchnia  

NAJNOWSZE WPISY BLOGU "Kuchniokracja"

Nabak kimchi (wiosenno-letnie wodniste kimchi, wegańskie)


I jeszcze jeden przepis na letnie kimchi....

Oi sobagi (kimchi z ogórkiem, wegańskie)


Lato to świetny okres na robienie kimchi. Koniecznie spróbujcie koreańskich kiszonych ogórków....

Ziemniaczane talarki z sosem sojowym


Zawsze, jak jestem chora najchętniej sięgam po jedzenie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Jedna z takich potraw to właśnie talarki. Tym razem w ni...

Trendy kulinarne na 2017 rok


My myślimy o tym, co podać na nadchodzące święta, a szefowie kuchni i specjaliści z branży gastronomicznej już analizują trendy kulinarne na 2017 rok....

Onigirazu z tuńczykiem i sałatą – japońska alternatywa dla kanapki


Rok szkolny już trwa, dziś rozpoczynają zajęcia studenci, w pracy też trzeba coś jeść. Jeśli znudziły Wam się kanapki to może spróbujecie przygotować ...

Temari zushi z awokado i łososiem


Temari to ozdobne kule. Ich pierwowzoru używano w VII wieku do gry w piłkę. W okresie Edo (1600-1868) poswatała ich bardziej zdobna, kobieca wersja wy...

Burger z kimchi


A może macie ochotę na ostrego burgera w stylu Asian fusion? Mięso doprawione solidną porcją kimchi na pewno Was nie zawiedzie....

Cukinia z kimchi


W tym roku mam szczególnie duże spożycie kiszonek. Cenię je ze względu na walory smakowe, liczne zastosowania i właściwości prozdrowotne....

Jeon z polskim kimchi


Jeon to rodzaj koreańskich nelśniko-placków z różnymi dodatkami. Danie świetnie sprawdza się jako przekąska do tradycyjnych alkoholi z Kraju Porannej ...

BLOGI O PODOBNEJ TEMATYCE

ciekawostka
kuchnia

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy