“Dziwne” składniki azjatyckich kosmetyków
Czy użylibyście kosmetyku zrobionego z ptasiej kupy? Albo na przykład takiego, w którego skład wchodzi śluz ślimaka? Ja szczerze mówiąc nie miałabym o...
Tanabata – noc spełniających się życzeń
Tanabata (七夕) to japońskie święto przypadające siódmego dnia siódmego miesiąca kalendarza księżycowego (a dokładniej od zmierzchu 6 dnia do wczesnego ...
Gdy nadchodzi tajfun, czyli dlaczego czuję się jak pomidor w szklarni.
W sobotę ma przyjść do Tsukuby tajfun Neoguri (po koreańsku „tanuki” – zwierzę spokrewnione z jenotem), który jest najsilniejszym jak dotąd tajfunem w...
Omotenashi
Chyba każdemu, kto wracał do swojego kraju po dłuższym pobycie za granicą, zwłaszcza tą dalszą niż Europa, przydarzył się szok kulturowy. Mieszkasz w ...
Ochrona przed słońcem
Japońskie lato jest trudne do zniesienia, bo oprócz upału dokucza jeszcze wysoka wilgotność powietrza, dodatkowo potęgująca odczucie gorąca. Japończyc...
Mayu dama – jedwabne kokony
Mayu dama (繭玉 – „ kokonowa kulka ”) to kokony jedwabników wykonane w 100% ze zwiniętych włókien naturalnego jedwabiu. Na jeden kokon składa się od 300...
Kanzashi – japońskie szpilki do włosów
Kanzashi (簪) to tradycyjne japońskie ozdoby do włosów noszone przez kobiety już od czasów prehistorycznych (pierwsze szpile zrobione z drewna datowane...
Algi – morskie skarby, cz. I
Algi, czyli morskie wodorosty, są jednym z charakterystycznych składników kuchni azjatyckiej. Używa się ich przy robieniu japońskiego sushi czy koreań...
Mycie twarzy po japońsku
Pewnie wiecie, że w Japonii oczyszczanie skóry wygląda trochę inaczej. Po pierwsze, Japonki nie wyobrażają sobie mycia twarzy bez użycia wody. Ja prze...