Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

BLOGśroda, 26 kwietnia 2017

SUSHI MONOGATARI - OPOWIEŚĆ O SUSHI

AUTOR: Jason

Od autora: Jestem umiarkowanym tradycjonalistą. Jeśli wiele mądrzejszych ode mnie osób myślało nad czymś przez długie lata, to może warto się zapoznać z tym, co stworzyli? Na pewno jest to prawdziwe w stosunku do sushi. Mimo tylu nowych form i składników, cała ta sztuka opiera się na tych samych, tradycyjnych podstawach co dziesiątki lat temu. I właśnie to staram się poznać i przybliżyć na łamach bloga, razem z całą towarzyszącą temu kulturową otoczką.

TAGI:

NAJNOWSZE WPISY BLOGU "Sushi monogatari - opowieść o sushi"

Po prostu matcha.


Tematem dzisiejszego wpisu znowu będzie matcha, ponieważ chcę ją trochę odczarować. Rzeczy japońskie często jawią nam się jako odległe, obce i skompli...

Tamagoyaki - japoński omlet.


Opisywaną dzisiaj potrawę nazywamy omletem z braku lepszej nazwy. Tak naprawdę jest to lekko doprawiona rolada z jajek, którą zwijamy na patelni tworz...

Kombu i shiitake - wywar wegetariański dashi


Pisałem już parokrotnie o dashi, bo trudno znaleźć drugi składnik tak powszechnie stosowany w przepisach japońskich. Chyba tylko sos sojowy i ryż mogą...

Onna - przedstawienie kobiet na japońskich obrazach ukiyo-e


Dziś zapraszam do przeczytania artykułu o trochę innych charakterze. Japonia, mimo wszytko, to nie tylko wspaniała kuchnia, ale również intrygująca, o...

"Co nosisz w tym plecaku, kamienie?"


- Zgadza się, kamienie. O takie: Zakładam jednak, że tak prosta odpowiedź Was nie zadowoli. Od razu w głowie pojawiają się kolejne pytania: Dlaczego...

Tori namba udon - makaron z kurczakiem i zieloną cebulką.


Drób towarzyszy kuchni japońskiej nieprzerwanie od najdawniejszych czasów. Nie obejmował go buddyjski zakaz spożywania zwierząt czworonożnych, więc mi...

Ćwiartka z kurczaka - filetowanie i lekki bulion


Gdy zainteresowałem się na poważnie kuchnią japońską byłem mile zaskoczony, że książki potwierdzają to, o czym byłem przekonany od dziecka: noga z kur...

Yanagiba - najważniejszy nóż na barze sushi


Pisałem już trochę o nożach, jak wybrać dobry, czym się różnią podstawowe typy i chyba najwyższy czas zabrać się za opisanie typowego noża, którego uż...

Omurice - omlet z ryżem


Dzisiejsze danie to moja wariacja na temat omurice - omletu z ryżem, który wszedł już na dobre do tradycji kulinarnej Japonii. Jest to domena bardziej...

BLOGI O PODOBNEJ TEMATYCE

KONKURS

Konkurs

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy