Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Kultura JAK PROSTO PRZYRZĄDZIĆ JAPOŃSKIE DANIA Z POLSKICH PRODUKTÓW?

fot. Danny Choo (CC)

Warszawa, Wydział Informacji i Kultury Ambasady Japonii

Data wydarzenia: 22.08.2013

Ambasada Japonii zaprasza na spotkanie poświęcone współczesnej kuchni japońskiej.

Kuchnia japońska od lat kojarzona jest głównie z sushi, które podbiło serca i podniebienia smakoszy na całym świecie. Tymczasem oferuje ona o wiele więcej. W domowej kuchni japońskiej można znaleźć wiele smacznych i pożywnych, a przy tym prostych w przygotowaniu dań.
Podczas spotkania, pani Kie Kawada, mieszkająca obecnie w Warszawie badaczka kultury kulinarnej, opowie o zmianach, jakie zaszły w kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni pod wpływem intensywnych kontaktów z Zachodem od końca 19 wieku oraz o tym, jaki udział w tych przemianach miały media.
Uczestnicy spotkania będą mieli również okazję do przygotowania kilku prostych i smacznych przekąsek z użyciem polskich produktów i japońskich produktów, dostępnych w Polsce. Poznają również sposoby na atrakcyjne zaaranżowanie dań.
To wyśmienita okazja do kulturowego i kulinarnego spotkania z Japonią oraz do zaczerpnięcia inspiracji.

termin: 22 sierpnia, godz. 17.30-19.30
miejsce: Wydział Informacji i Kultury Ambasady Japonii, Al. Ujazdowskie 51, Warszawa
liczba miejsc: 25
zgłoszenia: info-cul@wr.mofa.go.jp (uwaga: jedna osoba może zgłosić tylko 2 uczestników)

ŹRÓDŁA

Facebook - strona wydarzenia

POLECANE WYDARZENIA

Wystawy

Kaligrafia japońska Rikō Takahashi

Kraków, Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha, ul. M. Konopnickiej 26

Japonia w obiektywie Polaków

Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej w Krakowie

Cykl wydarzeń

Bajki i baśnie japońskie

Kraków, Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha, ul. M. Konopnickiej 26

Spektakl i warsztaty butō

Warszawa, Kraków

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy