Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Kulinaria WĘGORZ JAPOŃSKI

Window on Taiwan

30.06.2013 | 10:49
Opracowanie: Anna Kotek

Węgorz japoński może zostać wpisany na listę zagrożonych gatunków.

W Wielkiej Brytanii w dniach 1-5 lipca odbędzie się konferencja, na której Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody i Jej Zasobów stwierdzi, czy węgorz japoński (Anguilla japonica) zostanie wpisany na listę zagrożonych gatunków. W ciągu ostatnich trzech lat w Japonii zanotowano spadek połowu węgorza o 90%, a podobna sytuacja jest na Tajwanie i Filipinach. Prawdopodobnie przyczyną spadku populacji węgorza jest nadmierne rybołówstwo i pogorszenie stanu ekologicznego ekosystemów rzecznych i siedlisk. Na konferencji obiektem dyskusji będzie również 19 innych gatunków węgorza. Dla porównania, węgorz europejski został uznany za gatunek zagrożony wyginięciem już w czerwcu 2007 roku i objęty ochroną wynikającą z Konwencji Waszyngtońskiej (Konwencja o Międzynarodowym Handlu Dzikimi Zwierzętami i Roślinami Gatunków Zagrożonych Wyginięciem – CITES). Taka decyzja mogłaby znacząco wpłynąć na japońską kuchnię, w której węgorz uznawany jest za przysmak i jest składnikiem wielu dań.

ŹRÓDŁA

Tokyo Times
WWF

TAGI:

ciekawostka   kuchnia  

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy