Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Redakcja PRZEGLĄD BLOGOWY 20.06.2016–26.06.2016

Ogród japoński w Jarkowie; źródło: blog „Japonia bliżej”

27.06.2016 | 12:41
Opracowanie: Aleksandra Patla

W dzisiejszym przeglądzie można przeczytać o ogrodzie japońskim w Jarkowie, Nipponbashi Street Festa 2016 oraz popularnej zupie rāmen.

Autorka bloga Japonia bliżej opisuje swój pobyt w ogrodzie japońskim w Jarkowie, niedaleko Wrocławia. Pierwsze prace nad miejscem rozpoczął w 1980 roku Edward Majcher, natomiast od 2003 roku za niewielką opłatą można podziwiać efekt końcowy jego prac. W ogrodzie znajduje się wiele gatunków roślin, takich jak momiji – japońskie klony, sosny czy magnolie. Część z nich jest specjalnie kształtowana za pomocą sznurów, co perfekcyjnie komponuje się z całością ogrodu. Efekt wzmacnia wspaniale prezentujący się mech, dodający miejscu wiele uroku. Ogród umiejscowiony jest na obrzeżach lasu, a woda spływająca prosto z gór zapełnia różne zbiorniki wodne. W jednym z nich można zauważyć kolorowe karpie – koi. Ciekawostką jest fakt, iż teren cały czas się rozbudowuje, a bilet wstępu można zakupić tylko w sposób tradycyjny.

O Nipponbashi Street Festa 2016 opowiada autor bloga Osaka up?. Jest to jedna z największych imprez cosplayowych w Japonii odbywająca się w drugiej połowie marca. Główną atrakcją jest uliczna parada cospleyerów oraz występy sceniczne. Wydarzenie przyciąga co roku mnóstwo ludzi, a sam autor szczególnie je poleca. Wpis to przede wszystkim bogata fotorelacja z jego prywatnej kolekcji. Podczas parady można zauważyć wiele oryginalnych cosplayów, przykładowo Asha wraz z Pikachu z serii „Pokémon” i Buu z serii „Dragon Ball Z”. Obecni są także bohaterowie filmów Ghibli lub gry „Final Fantasy: Cloud i Sephiroth”. Oprócz japońskich postaci zauważyć też można cosplaye z filmów „Avengers” i „Strażnicy Galaktyki” oraz uniwersum DC. Na koniec autor wspomina o zbliżającym się Halloween i cosplayowym wydarzeniu w Nambie.

Artykuł na blogu Katahira 2-1-1 zawiera informacje o japońskiej zupie rāmen. Jest to danie typu fast food i składa się z makaronu zanurzonego w specjalnym wywarze wraz z różnymi dodatkami. Danie jest popularne od początku XX wieku i do tej pory powstają jego kolejne wersje. Przychodząc do baru należy go szybko spożyć za pomocą pałeczek lub głębokiej łyżki. Zamawianie często odbywa się za pomocą specjalnego automatu. Na dodatek większość barów oferuje kaedama – dokładki makaronu, których liczba zależy od preferencji. Ponadto na blacie powinny stać bezpłatne przyprawy, między innymi sos sojowy shōyu, imbir, suszone płatki ryby. Co więcej, omówione zostały poszczególne składniki rāmenu. Pszeniczny makaron może być cienki bądź gruby, natomiast wywar – sūpu  dzielimy na shio, shōyu, misotonkotsu. Dodatkami – toppingu  zajmującymi osobną pozycję w menu, mogą być jajka, plastry mięsa, cebula, sezam czy pędy bambusa.

Skróty tych i innych postów możecie znaleźć w dziale poświęconym blogom.

ŹRÓDŁA

Japonia bliżej
Osaka up?
Katahira 2-1-1

TAGI:

blogi  

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy