Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Redakcja PRZEGLĄD BLOGOWY 27.06.2016–03.07.2016

Pojemnik z laki; źródło: blog „Matsumi”

05.07.2016 | 10:41
Opracowanie: Aleksandra Patla

W dzisiejszym przeglądzie można przeczytać o lekcjach języka japońskiego z wolontariuszami, przewodniku po restauracjach w Japonii oraz technikach zdobienia wykorzystujących lakę.

Artykuł znajdujący się na blogu Serce Japonii zawiera informacje o lekcjach języka japońskiego z wolontariuszami. W miejscowości Yaizu zajęcia są bezpłatne, aczkolwiek w większych miastach można spotkać się ze stosunkowo niskimi opłatami. Autorka zdradza powody, dla których warto po przyjeździe do kraju rozejrzeć się za lekcjami organizowanymi przez wolontariuszy. Zapewnia, że jest to świetna zabawa i nawet w przypadku perfekcyjnej znajomości języka można pomóc innym oraz rozmawiać z nauczycielami, co może się przydać, jeśli myśli się o zawodzie lektora języka japońskiego. Istnieje możliwość poznania wielu Japończyków, którzy mogą pomóc w sytuacjach życia codziennego, znalezieniu pracy lub wspólnie spędzić z nami czas w kawiarni czy na karaoke. Co więcej, czasami podczas zajęć organizowane są różne warsztaty, np. przebiegu procedur w trakcie trzęsienia ziemi lub tsunami oraz ceremonie herbaciane. Poza nauką języka poznaje się kulturę japońską oraz uczy się, jak zachować się w danej sytuacji i nie popełnić błędu. Ostatnią zaletą jest możliwość promocji kultury polskiej. Opowiadanie o własnym kraju może pomóc przykładowo w organizowaniu prelekcji i warsztatów kuchni polskiej.

Autor bloga Osaka up?  zamieszcza subiektywny miniprzewodnik po restauracjach, głównie w Osace. Okazuje się, że w Japonii nie ma znacznej różnicy cen pomiędzy samodzielnym przygotowaniem posiłków a spożyciem ich poza domem. Pierwszą część wpisu poświęca się Matsuya, Yoshinoya oraz Sukiya, czyli trzem najpopularniejszym sieciom oferującym proste dania, oparte przeważnie na ryżu i mięsie. Najtańszym wariantem i zarazem podstawą jest samo mięso z ryżem, natomiast po uiszczeniu większej opłaty otrzymuje się dodatki w postaci jajek, kimchi czy sałatki. Co więcej, w każdym barze można doprawić danie bezpłatnymi sosami, chili lub imbirem, a woda lub zielona herbata podawana jest za darmo z możliwością dolewki. W Osace znajduje się wiele miejsc oferujących smaczne, tanie i świeże takoyakiokonomiyaki. Jeżeli chodzi o makaron, to tańszą opcją są bary z udonemsobą, a nieco droższą ze smaczną i sycącą zupą rāmen. Miejsca z tanim sushi, takie jak Sushiro i Kurasushi, są odpowiednie na każdy posiłek. Na koniec autor opowiada o zestawach w McDonaldzie, nieco droższej Lotterii i tamtejszym KFC. Przedstawia alternatywę w postaci pudełek bentō, które można kupić w supermarketach czy specjalnych punktach gastronomicznych.

Na blogu Matsumi można przeczytać o ukrytym pięknie laki, czyli żywicy sumaka lakowego używanego, barwionego i rzeźbionego w japońskiej sztuce zdobniczej. Jej piękno wydobywane jest za pomocą techniki maki-e, polegającej na ozdabianiu mokrej laki złotem i srebrem, a czasami nawet macicą perłową, kawałkami muszli czy skorupy jajek. Efekty można podziwiać w przedmiotach codziennego użytku, przykładowo naczyniach, stolikach, grzebieniach, pudełkach na posiłki i przyborach do pisania. Niemniej jednak istnieją jeszcze inne techniki zdobienia. Hiramaki-e przedstawia wzory płaskie prószone złotem i pokryte bezbarwną laką. Natomiast takamaki-e to wypukłe, wielowarstwowe wzory w końcowym stadium polerowane do gładkości. Ostatnia technika – togidashi maki-e polega na posypaniu mokrej laki grubszymi elementami i pokryciu ich czarną laką, by po wyschnięciu wypolerować je aż do ukazania się wzoru. Dzieła powinno oglądać się przy nikłym, ciepłym świetle świec lub latarenek, aby subtelnie wydobyć blask złotych dekoracji i aksamitną głębię czarnej powierzchni laki. Obecnie istnieje kilka firm produkujących luksusowe wieczne pióra, ręcznie zdobione techniką maki-e.

Skróty tych i innych postów możecie znaleźć w dziale poświęconym blogom.

ŹRÓDŁA

Serce Japonii
Osaka up?
Matsumi

TAGI:

blogi  

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy