Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Redakcja PRZEGLĄD BLOGOWY 10.10.2016–16.10.2016

Wybór gotowych dań w konbini; źródło: blog „Taste Your Life”

18.10.2016 | 18:48
Opracowanie: Aleksandra Patla

Czytając dzisiejszy przegląd blogowy, możliwe jest przeniesienie się na wyspę Odaiba oraz poznanie kulinarnego świata Japonii.

Na blogu Szukając końca świata można przeczytać o sztucznej wyspie Odaibie połączonej Tęczowym Mostem z samym centrum Tokio. Przejazd umożliwia bezzałogowa kolejka Yurikamome mająca trasę wokół wszystkich atrakcji turystycznych wyspy. Mowa jest o replice Statuy Wolności – upamiętniającej obchody francuskiego roku w Japonii – czy Garażu Historii mieszczącym pojazdy z dawnych lat. Odaiba słynie z nowoczesnej architektury. Wspomnieć należy o budynku Fuji TV, w którym można obejrzeć nagrywanie programów telewizyjnych, czy galerii handlowej Venus Fort stylizowanej na włoskie miasteczko. Obecnie wyspa ma głównie rozrywkowy charakter, a świadczy o tym ilość tego typu atrakcji. W kompleksie handlowo-rozrywkowym Palette Town znajduje się ogromny diabelski młyn, a w centrum wystawowym Toyoty – MegaWeb – można obejrzeć modele samochodów, usiąść za ich kierownicą, bądź zabawić się na symulatorach. Co więcej, firma daje możliwość zapoznania się z ich futurystycznymi wizjami i prototypami.

Autorka bloga Taste Your Life opowiada o swoich subiektywnych spostrzeżeniach dotyczących kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni. Rozpoczyna od zestawów gotowych dań dostępnych w ofercie całodobowych sklepów konbini. Wybór jest bardzo obszerny, przykładowo będą to kotlet rybny w panierce, makaron udon lub warzywa smażone na głębokim tłuszczu. Na każdym z opakowań widoczna jest liczba kalorii, a dodatkowym plusem jest możliwość podgrzania posiłku w mikrofalówce i otrzymania zestawu pałeczek. Następnie autorka podejmuje temat herbaty w Japonii. Okazuje się, że w sklepach dostępna jest butelkowa zimna herbata (zielona sencha, jaśminowa bądź czarna) bez dodatku cukru. Wiele produktów posiada w swoim składzie zieloną japońską herbatę matcha. Dla miłośników wspominanego napoju propozycją mogą okazać się kawa Matcha Latte oraz herbaciane desery lodowe wraz z pastą czerwonej fasoli anko. Na koniec autorka opowiada o posiłku zaserwowanym przez Polskie Linie Lotnicze podczas podróży do Japonii, gdzie miłą niespodzianką było białe wino zrobione ze śliwy japońskiej Choya Silver.

Skróty tych i innych postów można znaleźć w dziale poświęconym blogom.

ŹRÓDŁA

Szukając końca świata
Taste Your Life

TAGI:

blogi  

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy