Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Kulinaria PORY ROKU ZAKLĘTE W CZEKOLADKACH

Czekoladki Irodori; źródło: Entabe

20.11.2016 | 07:32
Opracowanie: Marta Kowalczyk

Nowa seria eleganckich pralinek od Sembikiya łączy w sobie smaki i kolory czterech sezonów.

Cztery pory roku zwane są w Japonii shiki, a na każdą z nich przypadają specjalne festiwale i święta. Ta różnorodność odzwierciedlana jest nie tylko w japońskiej tradycji, ale i w kulturze kulinarnej. Serwowane w danym okresie potrawy charakteryzują się użyciem sezonowych składników oraz aranżacją nawiązującą do panującej pory roku, odzwierciedlaną w kolorach i kształtach dań. Tym razem wszystkie cztery sezony udało się zamknąć w czekoladkach cukiernikom z Sembikiya, którzy stworzyli Irodori Chocolate.

Sklep znajdujący się na pograniczu tokijskich dzielnic Ginza i Tsukiji, rozpoczął sprzedaż swoich eleganckich czekoladek 7 listopada. Limitowana edycja (w sprzedaży tylko 100 pudełek) kosztuje 1944 jenów (ok. 74 zł*). Zestaw nazwany Irodori (Barwny) składa się z czterech czekoladek reprezentujących po jednej porze roku. Każda z nich ma inny smak, kolor i złoty ornament odpowiedni dla danego sezonu, łączy je natomiast zaokrąglony kształt.

Wiosna została zamknięta w czerwono-różowej półsferze ozdobionej wzorem kwiatów japońskiej wiśni. Sakurze towarzyszy smak brandy i czekoladowy krem (ganache) z dodatkiem truskawek uprawianych w Amao. Lato prezentuje się w zielonej barwie, z odciskiem czterolistnej koniczyny. We wnętrzu znajduje się brzoskwiniowy ganache i obtoczona w cukrze owocowa galaretka. Propozycja jesienna przedstawia liść klonu momiji na czerwono-żółtym tle. W środku kryje się ganache, lecz smak uzupełnia kasztanowy likier. Zimowy element stanowi ozdobiona śnieżynką niebieska pralinka nadziana czekoladowym kremem i likierem z kumkwatów.

id-6Zimowa pralinka; źródło: RocketNews24

Zestaw został wyróżniony podczas festiwalu Salon du Chocolat 2016. Na odbywającym się między 28 października a 1 listopada wydarzeniu gościło ponad 700 wystawców, producentów słodyczy i chocolatierów z całego świata.

*Przeliczenie na podstawie kursu średniego NBP z dnia 14.11.2016 r.

ŹRÓDŁA

RocketNews24
Salon du Chocolat
Japan Talk

TAGI:

kuchnia   wiosna   sztuka   produkty   lato   jesień   zima  

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Shinkansenem po... Indiach

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy