Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Redakcja PRZEGLĄD BLOGOWY 21.11.2016–27.11.2016

Plan kompleksu Fushimi Inari Taisha; źródło: blog „Gaijin w podróży”

28.11.2016 | 13:30
Opracowanie: Aleksandra Patla

W dzisiejszym przeglądzie blogów o Japonii można przeczytać o Fushimi Inari Taisha, japońskim alkoholu oraz o delegacji w Japonii.

Autor bloga Gaijin w podróży opowiada o kiotyjskiej świątyni Fushimi Inari Taisha. Bóstwo Inari jest patronem ryżu, sake, herbaty oraz rolnictwa i przemysłu, natomiast jego wysłannikami są kitsune – dobre lisy, których podobizny zdobią wiele świątyń shintoistycznych. Do sanktuarium prowadzą aleje z tysiącami czerwonych bram torii. Każda z nich została ufundowana przez konkretną osobę lub firmę, przykładowo wejście zdobi jedna brama podarowana przez Toyotomiego Hideyoshiego w 1589 roku. Na terenie całego kompleksu znajduje się wiele małych świątyń, ołtarzy, posągów lisów oraz straganów z przekąskami.

Na blogu Katahira 2-1-1 znajdziemy artykuł o japońskim alkoholu. Okazuje się, że nie ma jasno sprecyzowanych reguł dotyczących temperatury podawania sake. Autor szczególnie poleca spróbowanie lekko podgrzanego trunku oraz proponuje podanie go w formie schłodzonej w przypadku, gdy napój nie przypadł nam do gustu. W Japonii rzadko pije się alkohol bez jedzenia, można je zakupić dodatkowo w restauracjach bądź całodobowych sklepach konbini. Około 180 ml sake wyrażane jest jednostką , a zamówiony napój otrzymuje się w specjalnym dzbanku tokkuri, który rozlewa się do małych czarek. Alkohol pije się również w drewnianych kwadratowych naczyniach – masu czy też w szklance o pojemności 180 ml.

Autor Biedny Student w Kioto opisuje drugi dzień delegacji odbywającej się na wyspie Joga. Miała ona miejsce w markecie, na którym przebiegała licytacja tuńczyka, którego proces mrożenia rozpoczyna się na kurtach rybackich. Na podstawie jednego kawałka ryby kupcy potrafią określić jakość, ilość tłuszczu i kolor ocenianego produktu. Zakupione kawałki tuńczyka są porcjowane w położonych w pobliżu marketu specjalnych chłodniach. Kolejnym punktem podróży autora była wizyta w Jokohamie. Zobaczył panoramę miasta z wieży widokowej oraz japoński żaglowiec szkoleniowy Nippon Maru. Delegację zakończył, uczestnicząc w wykładach i kolacji w restauracji.

Skróty tych i innych postów można znaleźć w dziale poświęconym blogom.

ŹRÓDŁA

Gaijin w podróży
Katahira 2-1-1
Biedny Student w Kioto

TAGI:

blogi  

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy