Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

O kraju PRZEWODNIK PO ŚWIECIE SUSHI

Sushi Iwa w Ginza; źródło: Japan Travel

23.12.2016 | 15:36
Opracowanie: Marta Kowalczyk

W Tokio ruszyły specjalne kursy dla turystów, dzięki którym zwiedzający będą mogli nie tylko delektować się sushi, ale i zapoznać się z jego historią, zasadami przygotowania oraz etykietą.

Z roku na rok Japonię odwiedza coraz więcej turystów z zagranicy. Przewiduje się, że w roku 2020 ich liczba może sięgnąć 30 milionów. Lokalne organizacje turystyczne starają się dostosować do wzmożonego napływu gości oraz zmiany stylu podróżowania (mniejsza popularność wycieczek grupowych, wzrost zainteresowania indywidualnym zwiedzaniem, nastawionym na autentyczne doświadczenia), poszerzając i dostosowując swoje oferty do potrzeb turystów. W tym roku Tabimori Inc., firma z Tokio, ma do zaoferowania usługi, które pomogą nawet nieznającym języka japońskiego obcokrajowcom na pełniejsze doświadczenie w restauracji sushi. Tabimori stworzyła wcześniej stronę usefulmenu.com (bazę znanych restauracji). Obecnie za pomocą serwisu SushiUniversity udostępnia usługi przewodników-tłumaczy, którzy pomagają turystom „oswoić” sushi.

W ofercie Tabimori dostępne są trzy kursy: podstawowy, obejmujący odwiedziny w zwykłej restauracji, w której ludzie spożywają posiłek po pracy; średniozaawansowany, łączący się z wizytą w bardziej ekskluzywnym miejscu, gdzie klienci świętują specjalne okazje oraz zaawansowany, w luksusowym lokalu, w którym serwowane są najwyższej jakości składniki. Za taką usługę trzeba zapłacić od 10 tysięcy do 30 tysięcy jenów (ok. 359–1077 zł*) dla jednej osoby.

Po wykupieniu „kursu” w SushiUniversity do hotelu klienta dojeżdża przewodnik, który zabiera go do odpowiedniej restauracji. Podczas przygotowywania posiłku przez szefa kuchni towarzyszący turystom pracownik Tabimori opowiada o tradycji, sposobie przygotowania, użytych składnikach oraz etykiecie obowiązującej w lokalach serwujących tę potrawę. Taki wykład odbywa się przy ladzie, trwa około godziny i jest połączony ze spożywaniem specjalności szefa (omakase). Jeśli klient odpowiednio wcześnie poinformuje o swoich alergiach pokarmowych, możliwe jest dostosowanie menu do jego potrzeb. Kursy są dostępne w dwunastu językach (w tym angielskim, hiszpańskim oraz chińskim), ale Tabimori planuje w najbliższym czasie poszerzenie oferty o kolejne dwa.

*Przeliczenie na podstawie kursu średniego NBP z dnia 22.12.2016 r.

ŹRÓDŁA

Japan Today
SushiUniversity I
SushiUniversity II

TAGI:

kuchnia   turystyka   sushi  

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Shinkansenem po... Indiach

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy