Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Kulinaria NIEDŹWIEDZI RĀMEN

Niedźwiedzi rāmen; źródło: https://entabe.jp

07.01.2017 | 16:11
Opracowanie: Marta Kowalczyk

Popularna sieć serwujących rāmen restauracji świętowała 20. rocznicę powstania nowymi smakami. Przez kilka ostatnich dni 2016 roku można było spróbować zupy na bazie niedźwiedziego mięsa.

Biorąca swoją nazwę od znanego samuraja Miyamoto Musashiego sieć restauracji Menya Musashi powstała w 1996 roku w Tokio. Naczelnym celem firmy jest oryginalność i wprowadzanie innowacyjnych receptur. Unikalne przepisy dopasowane do nowych trendów czy szukanie inspiracji w lokalnych produktach zaowocowały wieloma ciekawymi połączeniami. W 2016 roku 20. rocznicę powstania sieci postanowiono uczcić, serwując w jej lokalach nowy, niezwykły rāmen każdego miesiąca, np.: w maju była to zupa z dodatkiem mięsa wieloryba, w listopadzie żółwiowy bulion z żeń-szeniem, a podczas ostatnich dni roku, można było spróbować zupy z niedźwiedzia.

Podstawowe menu Menya Musashi zawiera trzy główne rodzaje bulionów: białą bazę (tonkotsu), czarną (z dodatkiem sosu sojowego) oraz czerwoną wersję na ostro. Jest także opcja curry oraz różne pojawiające się sezonowo edycje. Od 28 do 31 grudnia 2016 w jednym z lokali sieci klienci mogli zamówić rāmen o smaku niedźwiedzia. Wywar przygotowano z dodatkiem pasty miso, czosnku oraz miodu. Każdy rāmen podawano ze stugramową porcją mięsa pochodzącego od niedźwiedzi himalajskich z Kioto oraz Aomori. Danie można było nabyć za 2000 jenów (ok. 71,5 zł*).

Sieć Menya Musashi ma na koncie też inne interesujące projekty, np. rāmen burger, stworzony we współpracy z Lotterią oraz walentynkowy czekoladowy tsukemen (zimny makaron serwowany z bulionem, w którym się go macza) z mięsem w czekoladowej marynacie i dżemem yuzu (cytrus pochodzący z Chin).

*Przeliczenie na podstawie kursu średniego NBP z dnia 01.01.2016 r.

ŹRÓDŁA

RocketNews24 I
RocketNews24 II
Pheebzbeatz
Fergustan
Menya Musashi
Menya Musashi Facebook

TAGI:

kuchnia   nowości   produkty  

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KONKURS

Konkurs

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy