Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Społeczeństwo OFIARY NOWOROCZNEGO MOCHI

Grillowane mochi; źródło: About.com

06.01.2017 | 12:46
Opracowanie: Marta Kowalczyk

Dwóch tokijczyków zmarło po zadławieniu się noworocznym przysmakiem.

Popularne w Japonii ryżowe ciastka mochi używane są często do wyrobu słodyczy lub jako składnik zup. W Nowy Rok mochi ustawia się na domowym ołtarzyku, a także dodaje do świątecznej warzywnej zupy – ozōni. Wyrabiane z ugotowanego ryżu ciastka są bardzo kleiste, co bywa czasem przyczyną zakrztuszenia.

Jak donosi Tokijska Straż Pożarna, 1 stycznia 2017 roku 14 osób w wieku od 28 do 89 lat trafiło do szpitali z powodu zadławienia się mochi (7 osób w stanie krytycznym). Dla dwóch starszych mężczyzn, 81-latka z dzielnicy Itabashi oraz 60-latka z dzielnicy Kita, incydent skończył się tragicznie. Obaj zmarli w niedzielę 2 stycznia po godzinie 13 czasu japońskiego.

Tokijska Straż Pożarna nawołuje do ostrożności i poleca powoli spożywać mochi, najlepiej pokrojone na małe kawałki. Szczególnie powinni je jeść uważnie ludzie starsi oraz małe dzieci.

Corocznie w pierwszych dniach nowego roku notuje się kilka zgonów spodowanych przez zadławienie się mochi. W 2013 i 2014 były to odpowiednio przynajmniej dwa i cztery przypadki śmiertelne, natomiast w 2015 roku aż dziewięć. Ponad 80% ofiar to ludzie starsi.

ŹRÓDŁA

The Asahi Shimbun
New World Encyclopedia
The Guardian

TAGI:

kuchnia   święta   zdrowie   Nowy Rok  

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KONKURS

Konkurs

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy