17.03.2017 | 12:10
Opracowanie:
Marta Kowalczyk
Firma Glico wprowadziła na rynek dwie limitowane edycje słodkich paluszków z dodatkiem szampana oraz sakury.
Pocky, czyli chrupkie paluszki oblane czekoladą, to jedna z popularniejszych japońskich przekąsek. Truskawkowe, czekoladowo-bananowe, o smaku zielonej herbaty czy whiskey występują w tak wielu wariantach, że nawet rzecznik prasowy produkującej je firmy przyznał, iż nie da się ich zliczyć. Podczas tegorocznego sezonu kwitnienia wiśni Japończycy mają okazję cieszyć się limitowaną edycją słodyczy o smaku sakury oraz szampana.
Paluszki o smaku sakury ukazały się w serii „Trinity”, charakteryzującej się unikalną teksturą uzyskaną przez połączenie bardzo chrupiących paluszków oraz zatopionych w polewie ziarenek cukru lub kakao (wcześniej pod tą nazwą sprzedawane były Pocky migdałowe i czekoladowe ze skórką pomarańczy). Ciastko przygotowywane jest przy użyciu masła wzbogaconego żywymi kulturami bakterii, pokryte czekoladową polewą o smaku japońskiej wiśni i posypane gruboziarnistym cukrem. W eleganckim czarnym opakowaniu znajdują się 4 paczki po 6 paluszków.
Polewa bardziej „dorosłych” Pocky jest połączeniem mlecznej czekolady oraz szampana o owocowym aromacie. Zawierające ok. 0,1% alkoholu paluszki są większe niż zwyczajne słodycze tej marki i sprzedawane w pudełku liczącym siedem osobno zapakowanych sztuk. Przy tworzeniu tego wariantu pracował wielokrotny zdobywca kulinarnych nagród, cukiernik Hironobu Tsujiguchi.
Pudełko tych limitowanych przekąsek kosztuje więcej niż regularne Pocky. Paluszki o smaku sakury można nabyć w cenie 365 jenów (ok. 12,91 zł*), a te z dodatkiem szampana to wydatek 321 jenów (ok. 11,35 zł*).
*Przeliczenie na podstawie średniego kursu NBP z dnia 14.03.17 r.
ŹRÓDŁA
GrapeThe Japan Times
All About Japan
Choco Labo