Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Kulinaria MELONY ZA MILIONY

Para melonów Yūbari; źródło: The Wall Street Journal

04.06.2017 | 07:05
Opracowanie: Marta Kowalczyk

Pierwsza w tym roku aukcja melonów z Hokkaido zakończyła się sprzedażą pary owoców za 1,5 miliona jenów.

Pochodzący z Afryki melon trafił do Japonii z Chin przez Koreę jeszcze w czasach Yayoi (300 r. p.n.e.–300 r. n.e.). W drugiej połowie XIX wieku do Japonii dotarły jego europejskie i amerykańskie odmiany. Od tamtej pory w Kraju Kwitnącej Wiśni kultywowano wiele rodzajów melona, znanego w Japonii jako „króla owoców”. Jednym z najczęściej uprawianych gatunków jest Yūbari King.

Najlepsze sztuki melonów, takie jak czarne arbuzy z Hokkaido, mogą osiągać wysokie ceny. W pierwszej tegorocznej aukcji na targu w Sapporo para melonów została sprzedana za 1,5 miliona jenów (ok. 50 tys. zł). Cena to połowa rekordu (3 mln) z 2016 roku. Melon Yūbari jest hybrydą dwóch rodzajów melona kantalupa, która charakteryzuje się zieloną skórką oraz niezwykle pomarańczowym, soczystym i słodkim miąższem. Gleba, w której rosną melony tej odmiany, pełna jest popiołów wulkanicznych. Kupującym był Kurashige Shoten, a hurtownik owoców postanowił oddać melony w prezencie dzieciom ze szkoły podstawowej w Yūbari.

Dzieci rzadko mają szansę zjeść takie melony, gdyż priorytetem jest ich eksport. To wyraz naszej wdzięczności dla miasta Yūbari

– powiedział z uśmiechem Kazuo Watarai, przedstawiciel zarządu hurtowni.

Z 9 farm zebrano 580 sztuk owoców, które sprzedano na aukcji.

*Obliczono na podstawie średniego kursu walut NBP z dnia 29.05.2017 r.

ŹRÓDŁA

Kyodo News
Hokkaido Food Library
Japoland
Cook's Info

TAGI:

kuchnia   produkty  

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Sukces miodowego projektu

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy