Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Kulinaria ZJEDZ RĀMEN Z SAMURAJEM

Pracownik serwujący posiłki; źródło: Grape

12.07.2017 | 12:43
Opracowanie: Anna Miller

Posiłek przygotowany i zaserwowany przez samuraja w pełnej zbroi – brzmi jak sen? W restauracji Ramen Kabuto w Sapporo to już rzeczywistość.

Rāmen to pochodząca z Chin potrawa na bazie makaronu i dodatków zanurzonych w aromatycznym bulionie. Rodzaj zupy i użytych składników zależą od regionu i pomysłu kucharza. Lokale serwujące to danie często znajdują się w najbardziej ruchliwych miejscach, jak na przykład dworce kolejowe lub dzielnice rozrywkowe. Zamówienie często składa się, opłacając posiłek w automacie przy wejściu. Potem można zasiąść przy barze i oczekiwać gorącego dania. A w przedstawionym lokalu, dania podanego przez samuraja.

Ramen Kabuto (kabuto – jap. hełm) to w tej chwili dwie restauracje zlokalizowane w Sapporo. Hanawa Masataka, właściciel jednej z nich, ma w życiu dwie pasje: rāmen i okres Sengoku (lata 1467–1603). Próbuje je łączyć, będąc jedynym w swoim rodzaju kucharzem-samurajem. Biorąc jednak pod uwagę fakt, że dawne zbroje i hełmy produkowane były dla wojowników, a nie dla kucharzy, musiał dokonać zmian w swoim projekcie. Intensywne poszukiwania zaowocowały znalezieniem rzemieślnika, który na wzór żelaznej zbroi wojownika stworzył 7-kilogramowy aluminiowy zamiennik dla kucharza. Przygotowanie trwało 4 lata i pochłonęło około 500 000 jenów (w przybliżeniu 16 500 zł*). Również jeden z pracowników, 24-letni Kōjirō Shimizu wydaje się  zadowolony z pomysłu szefa. Twierdzi, że zakładając do pracy zbroję samuraja, ma większą szansę na interakcje z klientami, na przykład robienie wspólnych zdjęć.

http://dev.images.japonia-online.pl/var/resizes/news/05734/news_05734_02.png?m=1499249200Samuraj w trakcie pracy; źródło: SoraNews24

W menu znaleźć można między innymi tonkotsu rāmen (kremowy, tłusty wywar gotowany na kościach wieprzowych), rāmen z pastą miso, solą, sosem sojowym oraz wersje pikantne, jak również pierożki gyōza, smażony ryż i donburi (danie składające się z różnorodnych składników podanych w jednej misce na ugotowanym ryżu).

http://dev.images.japonia-online.pl/var/resizes/news/05734/news_05734_03.png?m=1499249204Jedno z dań serwowanych w restauracji; źródło: SoraNews24

Ceny wahają się w granicach 800 jenów (ok. 26 zł*). Właściciel ma nadzieję zaskoczyć turystów, zarówno japońskich, jak i zagranicznych.

*Przeliczenie na podstawie tabeli średniego kursu walut NBP z dnia 4.07.2017 roku

ŹRÓDŁA

Japan Guide
The Manichi Shimbun
Grape
Kabto
About Japan

TAGI:

kuchnia   samuraje   Hokkaido  

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Sukces miodowego projektu

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy