Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Kulinaria SUSHI BEZ... RYŻU?

„Sushi” z białą rzodkwią; źródło: SoraNews24

05.09.2017 | 13:20
Opracowanie: Anna Miller

Japońska sieć restauracji sushi wprowadza do menu potrawę na bazie białej rzodkwi.

Sushi jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni japońskiej. Istnieją różne jego rodzaje, jednak wszystkie mają wspólny mianownik – ryż. Firma Kura Corporation postanowiła wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów, którzy ograniczają spożycie tego zboża oraz innych węglowodanów.

Danie, które zostało wprowadzone do menu restauracji Kurasushi 31 sierpnia tego roku, zawiera do 88% mniej węglowodanów dzięki obecności białej rzodkwi zamiast ryżu. Rzodkiew daikon jest warzywem popularnym w kuchni japońskiej, spożywanym na surowo lub po ugotowaniu. Przygotowuje się z niej pikle, przystawki i różnego rodzaju dodatki do potraw. „Sushi” z białą rzodkwią dostępne jest w czterech wariantach, między innymi z krewetkami lub z tuńczykiem, w cenie 108 jenów (ok. 3,50 zł*) za porcję.

Porcja „sushi” z rzodkwią; źródło: Kyodo News

Mamy nadzieję, że potrawa z warzywami będzie smakować wyśmienicie, a klienci nie będą martwić się o zawartość cukru

– powiedział jeden z pracowników sieci restauracji.

Kurasushi to lokale typu kaiten-zushi (z obrotową taśmą), w których zamówienie składa się przez panel dotykowy. Marka stnieje na rynku od 40 lat.

*Przeliczenie na podstawie tabeli średniego kursu walut NBP z dnia 29.08.2017 r.

ŹRÓDŁA

Kyodo News
Japan Guide I
Japan Guide II
Kura Corporation

TAGI:

nowości   sushi  

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Zdobyć biegun południowy

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy