13.09.2017 | 07:20
Opracowanie:
Anna Miller
Firma specjalizująca się w gotowych daniach otworzyła w Tokio restaurację z pierożkami gyōza.
Japońska firma produkująca żywność mrożoną Ajinomoto Frozen Foods, która ma swoją fabrykę również w Polsce, otworzyła w Tokio restaurację serwującą pierożki gyōza. Jest to popularne japońskie danie przygotowywane z cienkiego ciasta z różnorodnym nadzieniem, na przykład mięsnym, warzywnym, a także z owoców morza.
W menu restauracji Gyoza It. znajdują się różne rodzaje pierożków, między innymi owinięte liśćmi perilli, z musztardą ziarnistą i solą truflową, a także potrawy z całego świata (na przykład z Rosji) kojarzące się z gyōzą. Dostępne są także alkohole – unikalne gatunki sake, szampan i inne. Przestronny lokal oferuje miejsca przy barze na szybki posiłek, jak również stoły dla większych grup. Atrakcją jest otwarta kuchnia wyposażona w 5-metrową żelazną płytę, na której przygotowywane są dania.
Pierożki smażone na płycie; źródło: news.mynavi
Informacja o otwarciu restauracji Gyoza It. została podana mediom 4 września bieżącego roku. Lokal nastawiony jest głównie na gości zagranicznych – personel pochodzi z różnych krajów i włada w sumie piętnastoma językami. Na konferencji prasowej prezes Ajinomoto Frozen Foods, Hidetora Yoshimine, powiedział:
Mamy nadzieję rozpowszechnić kulturę gyōzy na całym świecie.
Jedna z fabryk Ajinomoto Frozen Foods znajduje się w Polsce, w Częstochowie. Produkowane w niej mrożone pierożki gyōza kierowane są na cały rynek Unii Europejskiej.
Restauracja Gyoza It. została otwarta 7 września tego roku w centralnej części Tokio, w dzielnicy Akasaka. Właściciele oczekują 300 000 gości w ciągu najbliższych pięciu lat.
ŹRÓDŁA
The Japan NewsMetropolis Japan
Jawo