14.09.2017 | 12:41
Opracowanie:
Anna Miller
Pracownia cukiernicza z prefektury Fukushima stworzyła niezwykły deser inspirowany przyrodą.
Japońskie słodycze często zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Na łamach naszego dziennika pisaliśmy już o misternie wykonanych smakołykach, takich jak kwiatowe galaretki, pralinki inspirowane porami roku czy wodne ciastko. Tym razem jedna z japońskich cukierni stworzyła deser, którego każdy następny kawałek wygląda inaczej.
Dzieło pracowni Nagatoya to przykład słodkości z gatunku yōkan − zwartej galaretki przygotowanej między innymi z agaru, cukru i pasty z czerwonej fasoli. „Fly Me to The Moon” sprzedawana jest w formie bloku. Składa się z warstw fasolowej masy, pomiędzy którymi znajduje się przezroczysty, żelowy środek o smaku szampana z cytrynowymi dodatkami. Wierzchnią część uzupełniają bakalie: żurawina, orzechy i rodzynki.
Przekrój deseru przypomina krajobraz, którego szczegóły różnią się w miarę odcinania kolejnych plasterków. Kolory tła przywodzą na myśl zapadający zmrok, a ptak zdaje się lecieć w kierunku księżyca zmieniającego kształt. Artystyczny produkt dopełnia równie niezwykłe opakowanie nawiązujące do zawartości. Pudełko zostało ozdobione rysunkiem artystki Reiko Masudy – kwiatami i zwierzętami na tle nocnego nieba.
Deser i opakowanie; źródło: strona sklepu Nagatoya
Sklep Nagatoya istniejący od ponad 170 lat znajduje się w mieście Aizuwakamatsu, w prefekturze Fukushima. „Księżycowy” deser w cenie 3500 jenów (ok. 114 zł*) można zamówić poprzez stronę internetową cukierni.
*Przeliczenie na podstawie tabeli średniego kursu walut NBP z dnia 7.09.2017 roku
ŹRÓDŁA
Japan TodayGrape
Nagatoya
strona sklepu Nagatoya