Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Społeczeństwo DZIEWCZYNKA ZMARŁA WSKUTEK ZATRUCIA SIĘ BAKTERIĄ E. COLI

Pałeczki E. coli; źródło: Building a Better World News

21.09.2017 | 15:02
Opracowanie: Kinga Liszka

3-letnie dziecko zostało pierwszą śmiertelną ofiarą zatrutego niebezpieczną bakterią jedzenia, pochodzącego z delikatesów.

W sierpniu bieżącego roku ponad 20 osób zatruło się bakterią E. coli po spożyciu różnych produktów zakupionych w sklepach spożywczych w prefekturze Gunma, należących do grupy Fresh Corp. Zmarła dziewczynka zjadła smażone krewetki oraz kiełki bambusa, które pochodziły ze sklepu w mieście Maebashi. Trafiła do szpitala, jednak lekarzom nie udało się uratować jej życia. Oprócz dziewczynki bakterią zaraziło się również 10 innych osób, które 11 sierpnia zrobiły zakupy w tym samym sklepie.

Do podobnej sytuacji doszło w prefekturze Saitama. 5-letnia dziewczynka trafiła w stanie krytycznym do szpitala, natomiast dwie inne osoby, 4-latek i 60-letnia kobieta, poważnie zachorowali po tym, jak zjedli sałatkę ziemniaczaną kupioną w supermarkecie Shokusaikan Marche Kagohara w miejscowości Kumagaya. Placówka ta również należy do Fresh Corp. Po zbadaniu jedzenia odkryto, że zostało ono skażone tym samym rodzajem bakterii E. coli – O157. Centrum Zdrowia Publicznego miasta Kumagaya zarządziło zamknięcie supermarketu na trzy dni w celu zbadania, jak doszło do pojawienia się zatrutego jedzenia.

Sklep firmy Fresh Corp. w Maebashi; źródło: Kyodo News

11 innych mieszkańców prefektury Saitama skarżyło się na bóle brzucha i biegunki po zjedzeniu sałatki z ziemniaków zakupionej w tym sklepie. Fresh Corp. po tym zdarzeniu wystosowało oficjalne przeprosiny, które zamieszczono na ich stronie internetowej. Po 24 sierpnia firma zdecydowała się na zamknięcie wszystkich 17 placówek, które otworzono w czwartek 7 września. W środę 13 września postanowiono jednak ponownie zamknąć sklep znajdujący się w Maebashi.

Japończycy zmagali się w roku 2012 z licznymi przypadkami zatrucia się bakterią E. coli. Doszło wtedy do największej liczby zatruć pokarmowych w ciągu dekady. Zmarło 7 osób, natomiast ponad 100 innych zachorowało. Źródłem zatruć miała być piklowana kapusta, w której znajdowały się pałeczki niebezpiecznej bakterii.

ŹRÓDŁA

The Japan Times (I)
The Japan Times (II)
The Disease Daily

TAGI:

zdrowie   produkty  

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Pocky do wina

Jabłkowe ukiyo-e

Dwunastometrowy Budda

Odszedł zakochany pingwin

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy