Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Społeczeństwo NOWOROCZNE OFIARY MOCHI

Ciastko ryżowe w noworocznej zupie ozōni; źródło: Wikipedia

04.01.2018 | 15:41
Opracowanie: Olimpia Widowska-Wielandt

Upodobanie Japończyków do tradycyjnych potraw na Nowy Rok wciąż zbiera tragiczne żniwo.

Dwie ofiary śmiertelne i 13 hospitalizowanych – tak pierwszy dzień roku 2018 podsumowała tokijska Agencja ds. Pożarów. Mimo wydawanych wcześniej ostrzeżeń i przypomnień, 1 stycznia znów (pisaliśmy o tym tutajtutaj) miały miejsce przypadki zadławienia się podczas spożywania tradycyjnych noworocznych przysmaków – mochi. Wszyscy hospitalizowani to osoby po 50. roku życia (a ponad połowa z nich miała więcej niż 80 lat), które straciły przytomność lub wystąpiło u nich zatrzymanie akcji serca. Dwóch mężczyzn – pięćdziesięciolatka z okręgu Ōta i osiemdziesięciolatka z okręgu Edogawa – nie udało się uratować. Jak podaje dziennik „The Asahi Shimbun”, ogromna większość osób, które w ciągu ostatnich pięciu lat trafiły do szpitala z powodu zadławienia się mochi, miała przynajmniej 65 lat.

Ryżowe ciastka mochi co roku zbierają śmiertelne żniwo. Ten przysmak zjadany jest na śniadanie przez pierwsze trzy dni nowego roku jako element zupy ozōni, będącej jedną z tradycyjnych potraw osechi ryōri. Rozciągliwość mochi ma symbolicznie przełożyć się na długie oraz szczęśliwe życie. W praktyce jednak ciężko je pogryźć szczególnie osobom starszym, co sprawia, że połykają zbyt duże kawałki, które przyklejają się do gardła i niekiedy kończy się to tragicznie.

Pod koniec każdego roku Agencja ds. Pożarów apeluje o ostrożne spożywanie mochi i prosi osoby spędzające pierwsze dni nowego roku z dziećmi lub seniorami o zwrócenie na nich szczególnej uwagi. W przypadku jedzenia samych ciastek sugeruje się krojenie ich na małe kawałeczki i dokładne gryzienie przed połknięciem. Dostępna jest nawet specjalna strona internetowa (w języku japońskim) zawierająca między innymi informacje, jak ratować dławiącego się towarzysza. Co więcej, w 2014 roku w sprzedaży pojawiły się mochimniej kleistej wersji, które były łatwiejsze do połknięcia. Jednak mimo podejmowania tego typu akcji, japońskie media co roku donoszą o smutnych zakończeniach obchodów Nowego Roku.

ŹRÓDŁA

Japan Today
The Asahi Shimbun
SoraNews24
Matcha Japan Travel Magazine

TAGI:

kuchnia   święta   zdrowie   Nowy Rok  

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Bez kimona w Seijin no Hi

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy