Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Społeczeństwo NAJDŁUŻEJ ŻYJE SIĘ NA OKINAWIE

Okinawa; źródło: Japan Flight Adventures

24.04.2018 | 12:05
Opracowanie: Kinga Liszka

Wioska znajdująca się w prefekturze Okinawa po raz trzeci wygrała w japońskim rankingu długowieczności mieszkańców.

Ministerstwo Zdrowia, Pracy i Opieki Społecznej opublikowało we wtorek 17 kwietnia 2018 roku badania, z których wynika, że najdłużej żyjący mieszkańcy w Japonii to rezydenci wioski Kitanakagusuku na Okinawie. Tym razem średnia ich wieku wyniosła 89 lat w przypadku kobiet. Tytuł najbardziej długowiecznych Japończyków należy do nich od trzech lat.

Na miejscu 2. uplasowała się wioska Nakagusuku, natomiast na 3. miasto Nago. Obie miejscowości również znajdują się na terenie Okinawy. W przypadku mężczyzn, najdłużej żyją oni w dzielnicy Aoba w Jokohamie. Średnia ich życia wynosi 83,3 lata. Najniższy wynik, zarówno w przypadku kobiet (84,4 lata), jak i mężczyzn (73,5 lata), uzyskała osakijska dzielnica Nishinari.

W badaniu brano pod uwagę 1888 miejscowości, z pominięciem 8 miejscowości w prefekturze Fukushima ze względu na brak możliwości zdobycia rzetelnych danych, spowodowany katastrofą nuklearną z 2011 roku.

Gōyā Chanpurū, tradycyjna potrawa Okinawy, składająca się z gorzkiego melona, jajek, wieprzowiny i tofu; źródło: YouTube/ochikeron

Fakt, że trzy pierwsze miejsca w japońskim rankingu długowieczności zajmują miejscowości z terenów Okinawy, zwraca uwagę na potencjalne czynniki, dzięki którym ich mieszkańcy są w stanie dożyć tak sędziwego wieku. Doktor Craig Willcox, który spędził wiele lat badając długowieczność rezydentów Okinawy, podkreśla istotność sposobu odżywiania się na tych terenach:

Mieszkańcy Okinawy są w niewielkim stopniu zagrożeni miażdżycą i rakiem żoładka, a wystąpienie u nich chorób hormonozależnych, takich jak rak piersi i prostaty, jest jeszcze mniej prawdopodobne. Jadają średnio trzy porcje ryby tygodniowo (…), wiele produktów pełnoziarnistych, warzyw, a także produktów z soi, więcej tofu oraz wodorostów konbu niż ktokolwiek inny na świecie. Również kalmary i ośmiornice, bogate w taurynę, która może obniżać choresterol i ciśnienie krwi, są nieodłączną częścią jadłospisu mieszkańców Okinawy.

ŹRÓDŁA

The Japan Times
The Guardian
Japan Centre

TAGI:

kuchnia   zdrowie   ranking   Okinawa  

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

10 lat z Kaną Nishino

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy