Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Kulinaria CZEKOLADA BEZ ALERGENÓW?

Tabliczki czekolady; źródło: thisisinsider.com

07.06.2018 | 14:33
Opracowanie: Agnieszka Brzozowska

Niewielka firma zajmująca się produkcją słodyczy wprowadziła na rynek czekoladę, której słodkim smakiem będą mogły cieszyć się nawet osoby uczulone. Nie będzie zawierała 27 składników alergennych.

Jak podaje Australasian Society of Clinical Immunology and Allergy, organizacja zajmująca się alergiami, statystycznie problem alergii pokarmowych dotyczy 5% dzieci i 2% dorosłych. Obawiają się one specyficzną reakcją organizmu na spożycie produktów zawierających alergeny, np. opuchlizną twarzy i ust, bólami brzucha i problemami z oddychaniem. Oprócz alergii, które wywołują niebezpieczne dla życia symptomy, występuje także nadwrażliwość na składniki występujące w pożywieniu – w ich przypadku reakcje organizmu mają łagodniejszy charakter. Do najczęstszych alergenów należą: mleko krowie, orzechy, soja i pszenica, składniki występujące w czekoladach.

Nikkoh to fabryka słodyczy założona w 2017 roku przez 65-letniego Kōjiego Kani, która z myślą o alergikach za cel obrała sobie produkcję czekolady pozbawionej alergenów. Ich produkty są już dostępne w sprzedaży internetowej, w supermarketach w Tokio i okolicy oraz w aptekach sieci Sugi Holdings. Pięć tabliczek takiej czekolady to koszt 1000 jenów (ok. 33 zł*).

Jak podaje dziennik „The Japan Times”, duże firmy są oporne na to, by wprowadzić czekoladę pozbawioną alergenów, z uwagi na to, że proces jej produkcji jest pracochłonny i wymaga dużo czasu. Dokładne wyczyszczenie maszyn z produktów takich jak orzechy, czy mleko, należy do bardzo trudnych czynności, w związku z czym produkcja powinna przebiegać w oddzielnych maszynach. Nikkoh, jako mała firma, zatrudniająca zaledwie 6 pracowników w wieku od 68 do 75 lat, mogła sobie pozwolić na stworzenie właściwych warunków produkcji. Jej produkty trafiły do sprzedaży w listopadzie – aktualnie fabryka ta wytwarza 2,1 tony czekolady miesięcznie. 

Produkcja na szeroką skalę wymagała kilkumiesięcznych testów. Celem było stworzenie produktu o słodkim smaku, który będzie cieszył dzieci. W przypadku czekolad pozbawionych dodatku mleka jest to trudne do uzyskania. Słodki smak osiągnięty został dzięki wydłużeniu procesu dojrzewania masła kakaowego.

Fabryka Nikkoh skupia się nie tylko na tym, by dzięki czekoladom sprawiać radość osobom dotkniętym problemem alergii pokarmowych. Zyski firmy przeznaczane są na fundacje zajmujące się dziećmi.

*obliczono na podst. kursu średniego NBP z dn. 24.05.2018 r.

ŹRÓDŁA

The Japan Times
ascia
healthline

TAGI:

ciekawostka   technologia  

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy