Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Kultura [PATRONAT] JAPOŃSKIE KULINARIA I ICH HISTORIA

Okładka książki; źródło: Wydawnictwo Japonica

01.06.2018 | 12:35
Opracowanie: Krystian Karolak

Po dziesięciu latach od pierwszego wydania pojawiło się wznowienie pozycji Iwony Kordzińskiej-Nawrockiej zatytułowanej „Japońska kultura kulinarna”. Książkę opublikowało Wydawnictwa Japonica.

Nakładem Wydawnictwa Japonica pojawiło się wznowienie książki prof. Iwony Kordzińskiej-Nawrockiej zatytułowanej „Japońska kultura kulinarna”. Dziennik „Japonia-Online” ma przyjemność objąć publikację patronatem medialnym. To pozycja, która w odróżnieniu od tradycyjnych przewodników kucharskich, oprowadza czytelnika po bogatej kulturze kulinarnej Japonii. Prezentuje historię zwyczajów żywieniowych, poczynając od czasów najdawniejszych, po współczesność w oparciu o bogaty materiał źródłowy, a także podstawowe surowce używane w kuchni czy oprawę kulinarną japońskich świąt. Autorka nie zapomniała przy tym o wskazaniu najpopularniejszych potraw z tego regionu, jak chociażby sushi czy tempura oraz napojów takich jak: piwo, sake czy herbata.

Iwona Kordzińska-Nawrocka to absolwentka japonistyki na Uniwersytecie Warszawskim i Uniwersytecie Shinshū w Japonii, obecnie adiunkt w Katedrze Japonistyki na UW. Specjalizuje się w klasycznej literaturze japońskiej, kulturze popularnej Japonii oraz tamtejszym języku i kulturze życia codziennego. Opublikowała m.in. „Japońską miłość dworską”, „W kręgu tradycji dworu Heian (red. naukowa)”, „Ulotny świat ukiyo. Obraz kultury mieszczańskiej w twórczości Ihary Saikaku” oraz „Klasyczny język japoński”.

ŹRÓDŁA

Materiały prasowe Wydawnictwa Japonica

TAGI:

przepis kulinarny   kultura  

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Intronizacyjne pozwy

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy