Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Kulinaria SPÓR O CIASTECZKA NA DRODZE SĄDOWEJ

Wejście do sklepu Shogoin Yatsuhashi Sohonten Co., z informacją o utworzeniu spółki w drugim roku ery Genroku; źródło: The Asahi Shimbun

17.06.2018 | 15:11
Opracowanie: Ewa Kubasik-Kobiałka

Producent yatsuhashi, ciastek, z których słynie Kioto, pozwał konkurenta twierdzącego, że jego przedsiębiorstwo produkuje te słodycze już od XVII wieku.

Nie jest pewne, kiedy po raz pierwszy upieczono yatsuhashi ani skąd pochodzi nazwa. Według jednej wersji ciasteczka przypominające kształtem koto zawdzięczają swoją nazwę Yatsuhashiemu Kengyō, siedemnastowiecznemu wirtuozowi tego instrumentu. Muzyk był znany także ze swojej skromności i niechęci do marnowania jedzenia. Miał on uczyć ludzi, by nie wyrzucali resztek po ugotowanym ryżu, tylko korzystali z nich do produkcji krakersów. Według innej legendy inspiracją dla stworzenia łakoci był krajobraz irysów wodnych otaczających most przy buddyjskiej świątyni Muryōji-ji w dzielnicy Yatsuhashi, w leżącym w prefekturze Aichi Chiryū.

Ciasteczka stały się symbolem Kioto. Według badania przeprowadzonego przez władze miejskie 40% turystów odwiedzających dawną stolicę Japonii kupuje yatsuhashi, przeznaczając na ten cel rocznie ponad 10 miliardów jenów (331 milionów 400 tysięcy złotych*). Istnieją trzy rodzaje tej przekąski. Podstawowy wariant to ugotowane na parze połączenie mąki ryżowej, cukru i cynamonu. Następnie masę się rozpłaszcza i piecze, aż stanie się twarda. Druga opcja to tzw. surowe yatsuhashi (nama-yatsuhashi), masę gotuje się na parze, a następnie kroi się na kawałki wielkości „jednego gryza”. Trzeci rodzaj to An-iri-nama-yatsuhashi. Na kwadratowe kawałki nama-yatsuhashi nakłada się pastę z czerwonej fasoli i składa się je w trójkąt.

W pozwie, który wpłynął do sądu rejonowego w Kioto 4 czerwca bieżącego roku, Izutsu Yatsuhashi Honpo Co. żąda, by Shōgoin Yatsuhashi Sōhonten Co. usunęło ze swojego szyldu i znaku firmowego informację, że istnieje od 1689 roku. Izutsu, zdaniem którego takie twierdzenie jest bezpodstawne, domaga się zadośćuczynienia w wysokości 6 milionów jenów (198 tysięcy 800 złotych*). Dziennik „The Asahi Shimbun” przytacza wypowiedź Sahaee Tsudy, przedstawiciela Izutsu:

Chcemy by Shogoin zaprzestał twierdzenia (że został założony w 1689 roku), gdyż podawanie nieodpowiadającej rzeczywistości informacji ma szeroki wpływ na przemysł cukierniczy.

Shōgoin na swojej stronie internetowej podaje, że yatsuhashi powstały w drugim roku ery Genroku (1689), a na swoich produktach umieszcza w języku japońskim i angielskim informację „od 1689 roku”.

Samo Izutsu zostało założono w 1805 roku. Spółka twierdzi, że nie ma dowodów na to, że jej konkurent istniał już w siedemnastym wieku. Ponadto w dokumentach przedstawionych w 1969 roku cechowi cukierniczemu jest wskazane, że data założenia Shōgoin jest nieznana, a informacja o tym, by miał to być rok 1689, zaczęła być podawana około 10 lat temu.

W komentarzu do pozwu Shōgoin stwierdziło, że jest oszołomione tym zdarzeniem i rozważa jak się do sprawy odnieść.

W zeszłym roku próbowano rozwiązać spór w drodze mediacji, jednakże nie udało się osiągnąć porozumienia.

*Przeliczenie na podstawie kursu średniego NBP z 06.06.2018

ŹRÓDŁA

The Asahi Shimbun
The Mainichi
Japan Brand

TAGI:

kuchnia   Kioto  

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Intronizacyjne pozwy

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy