Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

O kraju KLASYCZNY POSIŁEK W ZAMKOWEJ HERBACIARNI

Śniadanie w Kountei z widokiem na ogród Seiryuen; źródło: The Asahi Shimbun (fot. Natsumi Adachi)

17.07.2018 | 11:47
Opracowanie: Olimpia Widowska-Wielandt

W niedostępnej na co dzień dla turystów Kountei na terenie zamku Nijō można zamówić specjalny zestaw potraw kuchni kiotyjskiej.

Zbudowany w 1603 roku zamek Nijō, pierwotnie siedziba szoguna Ieyasu Tokugawy, a przez pewien okres tymczasowy pałac cesarski, składa się z trzech obszarów. Są to: Honmaru (z zamkniętym zwykle dla zwiedzających Pałacem Honmaru, czyli przeniesioną tu dawną Cesarską Willą Katsura), Ninomaru (zawierający Pałac Ninomaru, główną atrakcję turystyczną terenów zamku) oraz otaczające je ogrody. Jednym z nich jest Seiryuen, który w obecnej formie łączy ze sobą kompozycje roślinne w stylu zachodnim oraz japońskim. Na jego terenie znajdują się dwie herbaciarnie: Warakuen i Kountei. Druga z nich była wcześniej częścią rezydencji bogatego kupca Ryōi Sominokury (żył w latach około 1554–1614) i została później przeniesiona na tereny ogrodu Seiryuen.

W Kountei odbywają się ceremonie herbaciane i weselne, jednak dla zwiedzających jest ona zwykle zamknięta. Szczególną okazją zobaczenia jej wnętrza jest serwowane tu do 30 września br. specjalne śniadanie, w ramach którego oferowane są potrawy kuchni kiotyjskiej. To już trzecia taka okazja, poprzednio Kountei otworzyła się dla wszystkich zainteresowanych latem ubiegłego roku, a następnie w zimie.

Śniadanie serwowane jest od 8:30 do 9:30. Dostępny jest jeden zestaw o nazwie „Kyo no Yuba-gayu Gozen”, jako że jednym z jego elementów jest yuba, którą można opisać jako „skórkę z tofu”. Podawana jest z maleńkimi suszonymi sardynkami (w potrawie zwanej yuba chirimen). Oprócz tego na talerzykach pojawiają się między innymi takie potrawy jak takiawase (czyli warzywa z dodatkami, przyrządzane oddzielnie, a podawane razem) czy sezonowe danie serwowane od lipca – Kamo nasu dengaku (pieczony bakłażan z kiotyjskich regionów Nishikamo lub Kamigamo z dodatkiem słodkiego miso). Posiłek przygotowywany jest przez restaurację Isobe, mieszczącą się w Parku Maruyama i specjalizującą w lokalnej kuchni. Dodatkową atrakcją śniadania w Kountei jest możliwość jednoczesnego podziwiania ogrodu Seiryuen.

„Kyo no Yuba-gayu Gozen” jest podawane codziennie dla maksymalnie 40 osób. Wymagana jest wcześniejsza rezerwacja, najpóźniej dzień przed zaplanowanym terminem, przy czym niektóre dni nie są już dostępne ze względu na duże zainteresowanie. Cena posiłku wynosi 3000 jenów (niecałe 100 zł*), do których należy doliczyć jeszcze bilet wstępu do zamku, który dla osoby dorosłej kosztuje 600 jenów (ok. 20 zł), a dla uczniów od 200 do 350 jenów (od ok. 7 do 12 zł).

*na podstawie średniego kursu walut NBP z dnia 13.07.2018 r.

ŹRÓDŁA

The Asahi Shimbun
Japan Guide
ROHM Semiconductor
Kyoto Media Station
Kyoudo-ryouri

TAGI:

turystyka   Kioto  

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

10 lat z Kaną Nishino

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy