Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Społeczeństwo WIĘKSZE MOŻLIWOŚCI DLA CUDZOZIEMCÓW NA JAPOŃSKIM RYNKU PRACY

Zagraniczni studenci na targach pracy w Kobe; źródło: The Asahi Shimbun

12.09.2018 | 10:13
Opracowanie: Ewa Kubasik

Rząd zapowiedział rozszerzenie systemu wiz pracowniczych, tak aby zagraniczni absolwenci japońskich szkół nie musieli wracać do kraju zaraz po dyplomie.

Ministerstwo Sprawiedliwości ma zwiększyć listę zajęć, które będzie można wykonywać w ramach wizy pracowniczej. Mają się na niej znaleźć również zawody, w których kształceni są obcokrajowcy, również Ci zdobywający edukację w ramach strategii „Cool Japan”. Strategia ta ma prowadzić do zacieśniania więzów między Japonią i innymi krajami w takich obszarach, jak gospodarka, kultura czy dyplomacja.

Zasadniczo każdy obcokrajowiec chcący pracować w Japonii musi uzyskać odpowiedni status rezydenta, w zależności od zajęcia, jakie wykonuje. Jak przytacza dziennik „The Mainichi”, ktoś może po studiach zostać zatrudnionym w japońskiej spółce jako inżynier i zostanie mu przyznany status rezydenta umożliwiający pracę na tym stanowisku. Jednakże jeśli wykonywane zadania przestaną odpowiadać wymogom potrzebnym do posiadania statusu rezydenta-inżyniera, wtedy praca na takiej pozycji będzie nielegalna.

Obecnie jedynie wykwalifikowane osoby z 18 ścieżek kariery, takich jak sztuka czy opieka zdrowotna, mogą uzyskać japońskie wizy pracownicze i wykonywać tam zawód. Zgodnie z danymi, na które powołuje się „The Asahi Shimbun”, każdego roku czteroletnie studia w Japonii kończy 12 tysięcy cudzoziemców, ale jedynie około 40% z nich rozpoczyna w tym kraju pracę. Wyższy rangą urzędnik Ministerstwa Sprawiedliwości powiedział:

W obecnej sytuacji, cudzoziemcy, którzy uczyli się języka japońskiego i dobrze rozumieją naszą ojczyznę, nie mają innego wyjścia, jak tylko wrócić do swojego kraju po studiach.

Dotyczy to choćby osób, które zgłębiały japońską kuchnię czy animację. Teraz, ze względu na brak siły roboczej, władze zdecydowały się na poluzowanie wymogów wizowych i osoby, które skończą powyższe kierunki nie będą musiały opuszczać Japonii.

Nowe zasady mają zacząć obowiązywać najwcześniej od wiosny przyszłego roku. Nie oznacza to jednak nowelizacji ustawy o kontroli imigracji i uznawaniu uchodźców. Absolwenci będą mogli pozostać w Japonii na okres do pięciu lat, na podstawie indywidualnej decyzji ministra sprawiedliwości.

ŹRÓDŁA

Cabinet Office
The Asahi Shimbun
The Mainichi

TAGI:

prawo   praca  

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

10 lat z Kaną Nishino

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy