Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Kulinaria KOLOROWE KARTECZKI Z... RYB

Toto Sheets; źródło: Japan Today

18.09.2018 | 16:19
Opracowanie: Anna Miller

Japoński zakład specjalizujący się w produkcji kamaboko stworzył artykuł spożywczy dodający uroku domowym posiłkom.

Kamaboko to rodzaj japońskiej pasty z białych ryb, gotowanej i formowanej najczęściej na kształt wałeczków lub bochenków. Spożywane może być między innymi w zupie, z makaronem, smażone lub jako dodatek do innych potraw. Więcej o historii i zastosowaniu tego smakołyku można przeczytać na łamach naszego dziennika.

Jednym z pomysłów na wykorzystanie „ciastka” rybnego jest bentō – posiłek zapakowany w pudełko na wynos, czasem fantazyjnie ozdobiony, co ułatwić może produkt firmy Ikuji Kamaboko. Toto Sheets, czyli kamaboko uformowane na kształt arkuszy, występuje w ośmiu intensywnych kolorach. Pojedynczy kawałek ma wymiary 17 na 9 centymetrów i poniżej milimetra grubości. Płaty są giętkie i nie kruszą się, dzięki czemu możliwe jest wykrawanie wybranych kształtów.

Pomysł na wykorzystanie produktu; źródło: Ikuji Kamaboko

Producent bajkowych arkuszy z pasty rybnej od ponad 90 lat wytwarza swoje kamaboko w prefekturze Toyama. W ofercie sklepu internetowego można znaleźć specjały w różnej formie, do użytku domowego i w zestawach prezentowych na wiele okazji. Kolorowe „karteczki” sprzedawane są pojedynczo w cenie 111 jenów (ok. 3,70 zł*) lub w pakietach po 8 sztuk (po jednym z każdego koloru) za 741 jenów (ok. 24,67 zł*).

Pojedynczo zapakowane arkusze; źródło: Ikuji Kamaboko

*Przeliczenie na podstawie tabeli średniego kursu walut NBP z dnia 11.09.2018 roku

ŹRÓDŁA

Japan Today
Ikuji Kamaboko
Tofugu

TAGI:

ciekawostka   kuchnia   nowości  

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

10 lat z Kaną Nishino

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy