Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Gospodarka DZIĘKI MARUSHIGE SEIKA CO. KLIENCI MOGĄ ZJEŚĆ SWOJE „NACZYNIA”

Reklama produktów Marushige Seika Co. Źródło: http://marushige-seika.shop-pro.jp/

08.03.2020 | 21:14
Opracowanie: Katarzyna Suś

Japońska firma znalazła sposób na ograniczenie zużycia plastiku.

Firma Marushige Seika od 1983 roku produkuje wafle do lodów, a teraz wykorzystując swoje wieloletnie doświadczenie, stara się przyczynić do zmniejszenia ilości produktów plastikowych na rynku, proponując ich jadalną alternatywę.

Jak podaje agencja prasowa „Kyodo News”, Katsuhiko Sakakibara, dyrektor zarządzający Marushige Seika Co. (firmy cukierniczej w Hekinan w prefekturze Aichi w środkowej Japonii) powiedział:

Gdyby jadalne naczynia stały się powszechne w społeczeństwie i zastąpiły te plastikowe, przyniosłoby to poważne korzyści dla środowiska naturalnego.

Głównymi założeniami firmy są zarówno wytrzymałość tego typu jadalnych produktów, jak również ich walory smakowe. Jednym z głównych składników jest powszechna w użytku skrobia ziemniaczana, która nadaje naczyniom trwałości także w kontaktach z wodą - nawet do godziny czasu. Opracowanie tej innowacyjnej metody zajęło jej twórcy prawie półtorej roku. Sakakibara powiedział:

Skrobia ziemniaczana ma tendencję do pęcznienia podczas pieczenia, a ja pomyślałem, że pieczenie  w metalowych formach przy zastosowaniu wysokiego ciśnienia spowoduje, że talerze będą twarde i odporne na wilgoć

Sakakibara podkreśla, że dodatkowym atutem ich produktów są walory smakowe, talerze mogą smakować jak: ebi-senbei, cebula, słodki ziemniak i kukurydza.

 Nawet jeśli talerze zostaną wyrzucone i nie zostaną zjedzone, to rozkładają się znacznie szybciej niż biodegradowalne tworzywa sztuczne, mogą też stać się pokarmem dla zwierząt.

Nowe rozwiązanie to także sukces ekonomiczny dla firmy, choć Sakakibara twierdzi, że głównym powodem produkcji są względy ekologiczne, przyznaje, że pieniądze są również dla niego ważne.

 Oczywiście, zarabianie pieniędzy jest ważne, ale teraz zwiększanie świadomości ludzi na temat zmniejszenia ilości śmieci i odpadów z tworzyw sztucznych ma większe znaczenie.

Jak podaje dziennik Asahi, sprzedaż produktów e-Tray gwałtownie wzrosła w tym roku.

Między styczniem a marcem pojawiło się między 6000 a 7000 zamówień na jadalne naczynia od firm tworzących swój proekologiczny wizerunek. W poprzednich latach roczna sprzedaż firmy wynosiła tylko około 3000 sztuk.

Cena za jeden jadalny talerz to około 50 jenów ( 1,8 złotego*), czyli blisko 10 razy tyle, ile kosztuje jego plastikowy odpowiednik.

Japonia jest jednym z krajów, który stara się ograniczyć zużycie plastiku. Jak podaje „The Guardian”, na szczycie G-20 w 2019 roku stwierdzono, że kraj ten jest drugim, zaraz po Stanach Zjednoczonych, producentem plastikowych śmieci w przeliczeniu na mieszkańca. Dlatego też Kraj Kwitnącej Wiśni zdecydował się na podjęcie wszelkich działań, by zmniejszyć zużycie tworzywa sztucznego na co dzień. Jednym z tego typu rozwiązań może być zastąpienie plastikowych opakowań na posiłki jadalnymi.

*kurs NBP z dnia 05.03.20

ŹRÓDŁA

Kyodo News
Marushige-seika
The Asahi Shimbun
The Guardian

TAGI:

nowości   biznes  

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy