Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

BLOGIponiedziałek, 23 kwietnia 2018

Japonia-Online Poleca

SUSHI MONOGATARI - OPOWIEŚĆ O SUSHI

AUTOR: Jason

Od autora: Jestem umiarkowanym tradycjonalistą. Jeśli wiele mądrzejszych ode mnie osób myślało nad czymś przez długie lata, to może warto się zapoznać z tym, co stworzyli? Na pewno jest to prawdziwe w stosunku do sushi. Mimo tylu nowych form i składników, cała ta sztuka opiera się na tych samych, tradycyjnych podstawach co dziesiątki lat temu. I właśnie to staram się poznać i przybliżyć na łamach bloga, razem z całą towarzyszącą temu kulturową otoczką.

TAGI:

PRZEGLĄD BLOGÓW

NAJNOWSZE WPISY

Sakura w Warszawie

Czas kwitnienia wiśni w Japonii dobiega końca. Piękne różowe płatki można podziwiać już tylko na dalekiej północy Kraju Kwitnącej Wiśni. Ale w kraju n...

bento 368.

Dzisiaj w bento ziemniaki pod przykrywką, bo wyglądające jak ziemniaczki krokiety ziemniaczane. :) Treściwe i smaczne bento na kolejny długi dzień! A ...

Tokyo Fiancee

W ramach świątecznej laby, jak to zwykle, nadrabiam kilka tytułów filmowych. Na mojej liście od dawna był Narzeczony z Tokio (okropny tytuł, wiem...)....

Istota ryżu. O duszy japońskiego jedzenia

Dzięki wydawnictwu PWN mogłam ponownie zanurzyć się w świat japońskiej kuchni i opowieści kulinarne Michaela Bootha. Istota ryżu. O duszy japońskiego ...

(Info) Premiera książki - "Tokio. Biografia"

Początek kwietnia, a dokładnie jego jedenasty dzień, przyniesie miłośnikom Japonii nie lada gratkę. Właśnie wówczas ukaże się na rynku książka, będąca...

Sake czyli co? O degustacji z Hisashi Miyatą

Sake to prawdopodobnie zaraz po gejszy i samuraju jedno z pierwszych słów, które przychodzi nam do głowy, kiedy myślimy o Japonii. Ale czy w zasadzie ...

Japonia na talerzu: japońskie potrawy, których trzeba spróbować

W Twojej głowie zakiełkował pomysł, by wybrać się do Japonii, ale nie bardzo wiesz, czy ten kraj będzie dla Ciebie odpowiedni pod względem kulinarnym?...

Zapraszam na VII Dzień Kultury Japońskiej oraz Festiwal Kultur Azjatyckich do Łodzi

VII Dzień Kultury Japońskiej oraz Festiwal Kultur Azjatyckich...

bento 367.

Z burgerami jest chyba jak z pizzą - mało kto ich nie lubi. :) Mimo że zdarza mi się zjeść burgera (i pizzę! :) ) na mieście, bardzo często robię je w...

Kasza w ofuro, czyli mini-wakacje na japońskich Hawajach

Trzy godziny lotu i z zimy przenosimy się nagle do 25 stopni. Z miejskiej dżungli Tokio na zupełne odludzie. Lądujemy na wysepce Ishigaki, na samym po...

Dodaję zenu, czyli Kurz Zen w Galerii Miejskiej

"Mówi się, ze zen jest naturalny, cechuje go prostota, asymetria, jest wolny od ziemskich przywiązań, charakteryzuje się wyciszeniem, wzniosłością i s...

(Recenzja) Michel Booth - Istota ryżu. O duszy japońskiego jedzenia

Interesujecie się kuchnią i gotowaniem? Lubicie się wybierać na kulinarne wycieczki? A może pociąga was czytanie o zwykłych ludziach, którzy z niebywa...

JAPONIA 28 - Tokio - Harajuku

Harajuku, będące częścią dzielnicy Shibuya, to centrum młodzieżowej mody i stylu życia w Tokio. Znajdują się tu dziesiątki designerskich sklepów, w kt...

JAPONIA 27 - Tokio - Nennekoya (Yanaka) i Imado Shrine (Asakusa)

W tym rozdziale przedstawię dwa niezwykłe kocie miejsca na mapie Tokio. Będzie zarówno strawa dla ducha, jak i dla ciała. Zacznę od najstarszej na świ...

ABC noży kuchennych: zakup

Zakładam, że czytaliście mój wcześniejszy artykuł o tym, jak nie kupować japońskich noży, jeśli nie, to polecam się z nim zapoznać przed dalszą lektur...

POLECANE WPISY

NAJPOPULARNIEJSZE WPISY

NAJPOPULARNIEJSZE BLOGI

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy