Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Społeczeństwo JEDZĄC ZWOLNIJ!

Mochi w zupie zōni; Japan Guide

06.01.2015 | 19:49
Opracowanie: Katarzyna Zdziarska

Tradycyjnie spożywane w Nowy Rok mochi i w tym roku okazało się dla niektórych śmiertelnie niebezpieczne.

Czasem święta potrafią być zabójcze i to w dosłownym tego słowa znaczeniu. Dla Polaków zagrożenie stanowią ości karpia, a dla Japończyków niepozorne, ryżowe ciastka mochi. Klejące się ciastka dodawane są do warzywnego wywaru - zupy zōni, lub według tradycji szintoistycznej, pełnią rolę dekoracji. Mochi jest nieodłącznym elementem japońskiego świętowania i co roku średnio jeden Japończyk spożywa 1 kg tego smakołyku.

W 2010 roku Japońska Komisja Bezpieczeństwa Żywności poinformowała, że najwięcej incydentów z zadławieniem jest właśnie z udziałem mochi. W tym roku ofiarą cichego zabójcy padło 9 osób, a 13 jest w ciężkim stanie, informuje Yomiuri Shimbun. W ubiegłym roku również nie obyło się bez ofiar. 80% zadławionych to osoby w wieku 65 lat lub starsze.

Przedstawiciele Agencji ds. Pożarów i Katastrof ostrzegają przed zbyt szybkim jedzeniem przysmaku, najlepiej podzielić go na małe kawałki. Dość drastycznym, ale polecanym przez agencję sposobem jest użycie odkurzacza w momencie dławienia. Jedna z firm medycznych wynalazła urządzenie ssące mające ratować życie dławiącym się, które dostępne było na japońskim Amazonie.

Jeśli nie wierzycie, że małe ryżowe ciasteczka mogą być niebezpieczne zapraszamy do obejrzenia fragmentu filmu "Tampopo".

Źródło: DIOGENIS21's/ YouTube

ŹRÓDŁA

The Strait Times
International Business Times
Quartz

TAGI:

kuchnia   święta   zdrowie  

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Sakura w menu Starbucks

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy