Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Kulinaria KAMPANIA NA RZECZ ZWIĘKSZENIA SPRZEDAŻY MIĘSA WIELORYBÓW

223maru

11.06.2013 | 00:11
Opracowanie: Anna Kotek

Pro-whaling

Japoński Instytut prowadzący badania nad waleniami (ICR) rozpoczął nową kampanię w celu zwiększenia sprzedaży mięsa wielorybów. Mięso jest promowane jako pożywienie zmniejszające zmęczenie i dodające siły. Aktualnie w Japonii zapas wynosi 5.000 ton a to i tak 1.000 ton mniej niż dwa lata temu. Spowodowane jest to po części tsunami z marca 2011 roku, które zniszczyło 81 zamrażarek.

Po II Wojnie Światowej mięso wielorybów było tanim źródłem protein i wielu Japończyków pamiętało je z nostalgią jako podstawowy składnik diety w tamtym okresie. Współcześni Japończycy jednak, obojętni są na mięso wielorybów. Potwierdziły to badania, które zleciała organizacja Greenpeace. Wynikało z nich, że cztery z pięciu największych supermarketów i sieci sushi postanowiło zrezygnować ze sprzedaży mięsa wielorybów ze względu na brak popytu.

Według doniesień prasowych, w ramach obecnej kampanii wykorzystano 7,000 broszurek zawierających przepisy na wykorzystanie mięsa wielorybiego np.: duszone ze szczypiorkiem lub sashimi.

Minister Rolnictwa, Leśnictwa i Rybołówstwa, Yoshimasa Hayashi twierdzi, że Japonia nigdy nie przestanie polować na wieloryby ze względu na ich długą tradycję w kulturze.

Czy japońskie społeczeństwo podzieli jego opinię?

ŹRÓDŁA

The Australlian
Demotix
Tokyo Times

TAGI:

ciekawostka   kuchnia  

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy