Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Kulinaria YUKI SHIO SOFT - LODY ZAWIERAJĄCE SÓL MORSKĄ

Japan Today

28.07.2013 | 13:07
Opracowanie: Anna Kotek

Kombinacja smaku słodkiego i słonego z Miyakojimy na Okinawie

W upalne dni takie jak te, w samym środku lata, zimne napoje i lody to najlepsza rzecz na ochłodzenie.  

Japońska firma Morinaga Milk Indystry Co dbając o swoich klientów stworzyła lody, które nie tylko ochładzają ale pomagają również zachować sól, którą tracimy w wyniki pocenie. W jaki sposób lody mogą pomagać w zachowaniu soli?

Odpowiedź leży w specjalnym składniku, jaki jest dodawany przy produkcji lodów, a jest nią sól śnieżna, która swoją nazwę zawdzięcza puszystej konsystencji. Nie jest to zwyczajna sól. Pochodzi z wód morskich, znajdujących się 22 metry pod ziemią koło Miyakojimy na Okinawie. Jest bogata w magnez i wapń oraz ma delikatny smak. W 2012 roku zdobyła złoty medal na Monde Selection (Instytut Jakości – najstarsza na świecie instytucja badająca jakość produktów spożywczych).

Lody zawierające sól morską o nazwie „Yuki shio soft” dostępne są w pojemniku 160 ml za około 140 jenów czyli 4,5 zł.

To nie pierwszy raz gdy Japończycy tworzą kombinację smaków słodkiego i słonego, która rzeczywiście smakuje dobrze. Ciekawe czy i tym razem im się udało ?!

ŹRÓDŁA

Japan Today
Yukishio Saltworks
Rocket News 24
STOPM

TAGI:

ciekawostka   kuchnia  

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy