Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Kulinaria JAK ZMIERZYĆ ILOŚĆ SOLI W POTRAWACH?

Cnet

02.08.2013 | 00:29
Opracowanie: Katarzyna Król

Patent dla miłośników zdrowego odżywania.

Czy zastanawialiście się kiedyś, ile soli znajduje się w potrwach, które zamawiacie? Zbyt duża jej ilość w spożywanych posiłkach podwyższa ciśnienie krwi, a także może prowadzić do chorób serca. Niełatwo jednak samemu określić zawartości soli w daniach, jeśli nie ma tej informacji wyszczególnionej na etykiecie produktu lub w karcie dań w restauracji. Firma Thanko, wychodząc na przeciw oczekiwaniom konsumnetów, którzy troszczą się o swoje zdrowie, wprowadziła na rynek niewielkich rozmiarów solomierz. Jest on bardzo poręczny i spokojnie zmieści się do torebki, więc można go mieć zawsze pod ręką w ulubionej restauracji. Urządzenie działa jedynie z płynnymi potrawami jak zupy lub sosy. Jest więc idealne dla osób uwielbiających ramen lub udon. Sensory, które znajdują się na solomierzu, sprawdzają poziom soli w daniu w mniej niż sekundę. Działa jednak tylko wtedy, gdy potrawa ma temperaturę od 60 do 80°C. Wartość podawana jest w procentach, aby obliczyć ilość soli jaką spożyjemy, musimy jedynie wiedzieć jaką masę ma nasze danie. Gdy już ją znamy, nie pozostaje nam nic innego, jak zadbać o zdrowie i ograniczyć ilość soli w posiłkach!

ŹRÓDŁA

Cnet
Akihabara News

TAGI:

ciekawostka   kuchnia   medycyna   zdrowie  

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy