Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Kulinaria KUCHNIA JAPOŃSKA NA INTERAKTYWNEJ WYSTAWIE

Zdjęcie promujące wystawę; źródło: AKB48 Daily

03.03.2017 | 17:24
Opracowanie: Agnieszka Brzozowska

Interaktywna wystawa otwarta na przedmieściach Tokio ma być prawdziwą ucztą dla pięciu zmysłów. Odwiedzającym organizatorzy chcą przybliżyć washoku, czyli tradycyjną kuchnię japońską.

Interaktywna wystawa jest otwarta od 28 stycznia do 21 maja 2017 roku. Atrakcja działa pod nazwą „The Mysterious Restaurant of the Food God” i zlokalizowana jest w tokijskiej dzielnicy Nihonbashi. Od strony technicznej wystawa została stworzona przez Moment Factory, kanadyjskie studio, które specjalizuje się w organizacji tego typu wydarzeń.

W 2013 roku washoku została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Zamieszczenie kuchni japońskiej na tej liście ma na celu zarówno promowanie jej na świecie, jak i podtrzymywanie tradycyjnego podejścia do sfery kulinarnej.

Goście restauracji mogą poznać charakter tradycyjnej kuchni japońskiej m.in. za pośrednictwem czterech cyfrowych interaktywnych instalacji. Odwiedzający mają możliwość przyjrzenia się procesowi przygotowywania dashi (wywaru będącego podstawą wielu japońskich potraw) czy przebiegowi produkcji sake. Przez wystawę prowadzi zapach gotujących się potraw. Wyświetlane są też scenerie inspirowane japońskimi legendami, które mają pokazać, jak silny jest związek tradycji kulinarnej z kulturą. Ostatni punkt wystawy to możliwość skosztowania inari, wykonanego ze smażonego tofu woreczka wypełnionego ryżem do sushi i warzywami.

Atrakcje wystawy; źródło: YouTube/LeTRONC ルトロン

Jak twierdzi organizator wystawy, Tomohiko Suzuki:

Pomyślałem, że sztuki cyfrowe mogą być unikalnym sposobem na to, by przekazywać urok washoku szerszemu gronu, w tym ludziom młodym, którzy nie zwracają uwagi na kulturę. 

Oprócz wystawy goście mogą również wstąpić do części restauracyjnej, gdzie spróbują potraw przygotowanych przez znakomitych japońskich szefów kuchni,między innymi tych, którzy pracują w lokalach wyróżnionych gwiazdkami Michelin.

Inaniwa Udon – jedno z dań, jakich można spróbować w restauracji; źródło: Instagram/tabegamisama

Godziny otwarcia wystawy:

  • poniedziałek–czwartek: 10:00–21:00,
  • piątek, sobota, dni poprzedzające święta państwowe: 10:00–23:00,
  • niedziela: 10:00–19:00.

Opłata za wstęp wynosi: 2000 jenów (72 złotych*) dla osób dorosłych i 1000 jenów (36 złotych*) dla dzieci. Za 3400 jenów (123 złotych*) można zakupić bilet wstępu na „The Mysterious Restaurant of the Food God” i „Super Ukiyo-e: The Edo Code”, odbywającą się w tym samym budynku interaktywną wystawę poświeconą sztuce ukiyo-e. 

*na podstawie kursu średniego NBP z dnia 24.02.2017 roku

ŹRÓDŁA

Japan Today
Tabegamisama
Moment Factory

TAGI:

kuchnia   wystawa   kultura  

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy