Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Kulinaria IKEBANA PRZY CZARCE SAKE

Toyoshima podczas pracy; źródło: RocketNews24

13.03.2017 | 13:42
Opracowanie: Edyta Kruk

Czy można w spójny sposób połączyć degustację sake oraz zajęcia z ikebany? Okazuje się, że tak!

Sposobem na połączenie degustacji sake oraz tradycyjnej japońskiej sztuki układania kwiatów są spotkania z cyklu „Sake z kwiatem”, organizowane w Tokio. Tego typu wydarzenia są wspólną inicjatywą artystki Akane Kawaguchi i Akiko Shibaty, właścicielki firmy Tokyo Sake-ten oraz członkini komitetu wdrażającego projekt Sake 2020, jaki ma zapewnić lepszy dostęp do sake zagranicznym klientom.

Celem obu pań było stworzenie wydarzenia, które pozwalałoby uczestnikom odkryć na nowo uroki degustacji sake. Zainspirowane tradycyjnymi ceremoniami, w tym m.in. hanami, kobiety zdecydowały się na próbę połączenia pokazów rodzimej sztuki układania kwiatów, podczas których goście będą mogli spróbować wyselekcjonowanych gatunków sake oraz dopasowanego do nich jedzenia. Panie zaprosiły do współpracy Sayakę Toyoshimę, artystkę specjalizującą się w ikebanie, która podczas spotkań pomaga publiczności zrozumieć proces twórczy pozwalający na kreatywne tworzenie kompozycji kwiatowych.

Jedna z organizatorek wraz z klientami; źródło: RocketNews24

Pierwsze ze spotkań z tego cyklu odbyło się czwartego marca bieżącego roku w tokijskim klubie Earth+cafe&bar. Podczas wydarzenia goście mieli okazję spróbować sake produkowanego przez browar Ichinokura, który aspiruje do stania się jednym z wiodących w kraju przedsiębiorstw specjalizujących się w produkcji tego rodzaju alkoholu. Gościom zaproponowano cztery rodzaje trunku, w tym lekki, zaledwie dwunastoprocentowy watashino-oto, dwie wersje tokubetsu junmai sake (alkoholu wytwarzanego wyłącznie z ryżu, wody oraz kōji – ryżu, który miał na sobie zarodniki grzybów albo pleśni), a także rzadki rodzaj koshu sake, czyli alkoholu długo leżakowanego. Pomiędzy etapami degustacji uczestnicy mogli podziwiać aranżacje tworzone przez Toyoshimę, wykorzystującą do tego sezonowe kwiaty.

Spotkanie spotkało się z dużym zainteresowaniem ze strony gości, nie tylko Japończyków, ale także osób z zagranicy. Według zapowiedzi organizatorek, podobne spotkania być może będą organizowane także w pozostałych sezonach roku.

ŹRÓDŁA

RocketNews24
Tokyo Sake-ten
Sake World
Japan Sake and Shochu Association
oficjalna strona browaru Ichinokura

TAGI:

ciekawostka   alkohole   ikebana  

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy