Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Kulinaria RĀMEN DLA ODWAŻNYCH

Makaron z dodatkiem smażonych owadów; źródło: Twitter

16.04.2017 | 13:40
Opracowanie: Marta Kowalczyk

Sieć restauracji z rāmenem serwowała przez jeden dzień dania pełne chrupiących dodatków w postaci smażonych insektów.

Ramen Nagi to tokijska sieć restauracji, która ma swoje filie także na Tajwanie, Filipinach i w Hongkongu. W karcie dań oferuje m.in. biały rāmen (na wywarze wieprzowym tonkotsu), czerwony (ostry), czarny (z czarnym czosnkiem i tuszem kałamarnicy) oraz wersję fusion – zielony rāmen z bazylią i parmezanem. Na jeden dzień menu wzbogacono o dania z dodatkiem insektów. W sprzedaży było tylko 100 porcji specjalnego tsukemenu (dania podobnego do rāmenu, ale z bulionem i makaronem podawanych w osobnych miseczkach).

Organizatorami wydarzenia byli właściciel restauracji Ramen Nagi oraz entuzjasta konsumpcji owadów Yūta Shinohara. Ten ostatni ma już na koncie kilka tego rodzaju eventów m.in. walentynkową współpracę z tokijskim Duranbar, podczas której odważni mogli spróbować karmelizowanych insektów, drinków z ich dodatkiem oraz deserów podawanych z bitą śmietaną słodzoną płynem ustrojowym pewnego gatunku owada z Tajlandii. Mężczyzna, który zaczął spożywać insekty już jako dziecko, obecnie chce promować tę alternatywną kulturę żywieniową w Japonii.

Koszt samej zupy to 1500 jenów (ok. 55 zł*). Za cały zestaw składający się z gotowanego na świerszczach bulionu, ryżu i makaronu z ich dodatkiem, spring rollsów ze smażonymi robakami oraz lodów ze sproszkowanymi insektami trzeba było zapłacić dokładnie dwa razy więcej.

Dzięki smażeniu w głębokim tłuszczu owady były chrupkie. Nie miały też nieprzyjemnego smaku, były podobne do smażonych krewetek.

– na łamach dziennika „The Japan Times” wypowiedziała się jedna z uczestniczek wydarzenia, studentka Anri Nakatani.

Owady występują w diecie wielu narodów Azji. Przykładem takiej potrawy w Japonii może być inago no tsukudani, czyli marynowane w sosie sojowym i mirin świerszcze, podawane zwykle z gotowanym ryżem. Dawniej spożywane były często w regionach wiejskich takich jak: Yamagata, Gunma czy Nagano.

*Przeliczono na podstawie średniego kursu walut NBP z dnia 13.04.2017 roku.

ŹRÓDŁA

The Japan Times I
The Japan Times II
Ramen Nagi
We Love Japanese Food
Pogogi

TAGI:

ciekawostka   kuchnia   Tokio  

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy