Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Kulinaria UDON Z ZUPĄ O SMAKU MANGO I JOGURTU

Tsurutontan

14.09.2013 | 15:50
Opracowanie: Katarzyna Król

W sieci restauracji w Osace i Tokio można zamówić ciekawą owocową zupę.

Pewnie niektórym z was zdarzyło się w dzieciństwie zajadać makaron z truskawkami i jogurtem. Takie danie jest trafionym sposobem na przekąskę w ciągu dnia, szczególnie w upalne lato, gdyż kwaśne owoce dobrze orzeźwiają. W Japonii jednak makaron z jogurtem i owocami, dokładniej z mango, przybrał formę pełnowartościowego, ale też słodkiego posiłku.

źródłohttp://en.rocketnews24.com

Owocowa zupa z makaronem udon pojawiła się w kartach menu sieci restauracji Tsurutontan, specjalizującej się w tego typu daniach. Potrawę podaje się na zimno. Swój intensywny żółty kolor oraz mocny aromat uzyskuje ona dzięki świeżym owocom mango, natomiast kremową, delikatną konsystencję zawdzięcza mlecznym składnikom. Całość przypomina nieco owocowy koktajl, który ktoś postanowił uczynić bardziej treściwym, dodając do niego makaron i pokrojone kawałki owoców. W cenie możemy poprosić do trzech chochli dokładki. Jak większość takich dań, będzie ono dostępne jedynie w sezonie.

Na koniec odważniejszych odsyłam do ciekawego przepisu na kremową zupę z mango w dwóch różnych wariantach, jednak już bez makaronu i pływających w niej owoców. Zupa jest niesamowicie łatwa do zrobienia i nieco przybliża egzotyczny smak dania z japońskiej restauracji. Oprócz blendera i składników od gotującego wymaga się jedynie odrobinę chęci! 

ŹRÓDŁA

Tsurotontan
Japan Today

TAGI:

kuchnia   przepis kulinarny  

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy