Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Kulinaria ROSNĄCA POPULARNOŚĆ SOLI

Toddililes

16.09.2013 | 20:00
Opracowanie: Katarzyna Król

Japońskie pomysły na łagodzenie zbyt wyrazistych smaków w potrawach.

Wiele osób ceni sobie japońską kuchnię ze względu na jej pozytywny wpływ na zdrowie. Mam tu na myśli nie tylko niewielką zawartość tłuszczy w tradycyjnych japońskich potrawach, ale też ograniczenie ilości dodawanej soli, która w nadmiernych ilościach powoduje nadciśnienie. Ostatnio nawet powstało urządzenie, dzięki któremu można zmierzyć jej zawartość w niektórych posiłkach – a wszystko to w trosce o zdrowie konsumentów, mimo, że ci coraz mniej o nie dbają, częściej wybierając zachodnie fast-foody, zamiast regionalnych zdrowszych dań. Zaskakująca jest również rosnąca popularność soli w kuchni, która kiedyś była obłożona sporymi ograniczeniami produkcyjnymi i importowymi.

źródło: http://japangourmet.wordpress.com

Bardzo znane jest stosowanie jej latem do posolenia arbuzów, gdyż tak doprawiony owoc ma bardzo orzeźwiający smak. Dodaje się ją też do wielu słodkich przysmaków, by tym sposobem złagodzić nieco smak np. waniliowych lodów, czego my być może wolelibyśmy nie próbować już robić. Oprócz do lodów, bardzo dużo soli dodaje się do ciast, by pozbyć się mdłego posmaku. Można ją też polubić w deserach ze słodkich fasolek azuki lub w jogurcie, dzięki której staje się bardziej kremowy.

* * *
Pytanie konkursowe (szczegóły konkursu tutaj):
Jaki popularny w Japonii w okresie letnim owoc soli się, by podkreślić jego orzeźwiający smak?

 

ŹRÓDŁA

Matome
Rocket News 24

TAGI:

ciekawostka   kuchnia  

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy