Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Kulinaria JAPOŃSKA ZUPA RYBNA SPRZED 12 - 15 TYSIĘCY LAT

Flickr (Zheng)

12.04.2013 | 12:32

Co można odkryć na podstawie resztek jedzenia?

Rzeczpospolita opublikowała zaskakujące wyniki badań nad fragmentami glinianych naczyń, odnalezionych na wyspach Hokkaido i Kiusiu (Kyūshū). Na ich powierzchni znaleziono "pozostałości tłuszczu ryb słodkowodnych i morskich, a także krewetek, muli i w ogóle owoców morza". Na podstawie wyników, naukowcy wysnuli wniosek, że już pod koniec epoki kamienia łupanego, pożywienie było przygotowywane z wykorzystaniem gotowania, a więc obróbki cieplnej. A wszystko to dzieki prehistorycznym ludziom, którzy jak widać nie myli swych naczyń dokładnie... Więcej przecztytacie w artykule źródłowym.

ŹRÓDŁA

Rzeczpospolita

TAGI:

kuchnia   archeologia  

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy